Deprem En Çok Çatılarda Hissediliyor - Son Dakika
Güncel

Deprem En Çok Çatılarda Hissediliyor

Deprem etkilerini en aza indirmek için fırtına ve depremlerde uçan çatıların bakımının yapılıp binaya iyi bağlanması gerekiyor.

15.08.2013 11:21  Güncelleme: 11:29

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatıların bina içinde depremi en çok hisseden kısım olduğunu belirterek, buna rağmen Türkiye'de yaklaşık 16 milyon binanın çatısının depremle yüzleşmeye hazır olmayan, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış, eski usul çatılar olduğunu bildirdi.

Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, 14 yıl önce yaşanan Marmara depreminin yaralarının sarıldığını, acı gerçeklerin unutulduğunu ancak bunların 2011 yılındaki Van depreminde tekrar yaşandığını ifade etti.

Türkiye'nin, deprem kuşağı üzerinde yer aldığını hatırlatan Yavuz, "Ülkemizde 81 ilin 55'i, birinci derece deprem bölgesinde ve nüfusumuzun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşıyor. Bu yüzden deprem gerçeğini görmezden gelmek yerine onunla yüzleşmemiz gerekiyor. Ülkemizdeki konutların 12 milyona yakını gecekondu ve kayıtsız konutlardan oluşuyor. Konut stoğunun yüzde 60'ını 20 yaşın üzerindeki binalar oluşturuyor. Tüm bunlara ek olarak göz ardı edilen hayati bir konu var, o da çatılar… Çatılar bina içinde depremi en çok hisseden kısım ve buna rağmen Türkiye'de yaklaşık 16 milyon binanın çatısı depremle yüzleşmeye hazır olmayan, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış eski usul çatılar" şeklinde düşüncelerini bilridi.

Deprem anında güvende olunabilmesi için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerektiğine işarek eden Yavuz, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu bağlamda depreme karşı dayanıklı bina yapılırken, binanın mimarisi, zemin etütleri, zemin kalitesi, mukavemet ve taşıma hesapları, kullanılacak demir donatı, beton tip ve kaliteleri ile yapı malzemeleri ve inşaat teknikleri çok önemli. Tüm bunlar kadar önemli bir diğer konu ise küçük çaplı depremlerde bina yıkılmasa bile, ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilecek çatılar."

"Fırtına ve depremde uçan çatılara karşı çatının binaya iyi bağlanması gerekiyor"

Çatıların rüzgar ve deprem bağlantılarının hayati önem taşıdığını kaydeden Yavuz, şiddetli rüzgarlı havalarda olduğu gibi depremlerde de sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için, özellikle çatının binaya doğru bağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de çatıların sadece dikey kuvvetler göz önüne alınarak, zaman zaman işin ehli olmayan kişiler tarafından yapıldığına dikkat çeken Yavuz, depremdeki yatay yükleri karşılayan çapraz bağlantıların çatı, kolon, makas düzlemlerinde yapılmaması veya eksik yapılmasının deprem anında hasar ve yıkımlara sebep olduğunu ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Deprem En Çok Çatılarda Hissediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement