Bozlağın Anavatanında Kadınlar da Bağlamanın Teline Vuruyor? - Son Dakika
Kültür Sanat

Bozlağın Anavatanında Kadınlar da Bağlamanın Teline Vuruyor?

"Bozkırın tezenesi" lakaplı ünlü ozan Neşet Ertaş'ın memleketi Kırşehir'de Belediyenin açtığı bağlama kursunda öğrencilerin tamamı kadınlar ve kız öğrencilerden oluşuyor Aile Yaşam Merkezi Müzik Eğitmeni Taşkın, "Neşet Ertaş'ın memleketi olduğu için bağlama kütürünü yaşatmak adına kurslar açıyoruz.

13.06.2014 11:30

AYKUT AKTAŞ - "Bozkırın tezenesi" lakaplı ünlü halk ozanı Neşet Ertaş'ın memleketi Kırşehir'de, Belediyenin açtığı bağlama kurslarına devam edenlerin tamamı ev kadınları ve kız öğrencilerden oluşuyor.

Belediye bünyesindeki Aile Yaşam Merkezi'nin müzik eğitmeni Özgür Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Neşet Ertaş olmak üzere halk müziğine büyük katkılar yapmış çok sayıda ozanın yetiştiği Kırşehir'de bağlama çalmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Taşkın, bir uzun hava türü olan bozlağın en güzel, anavatanı Kırşehir'de icra edildiğini, bağlama ustalarının sesinde can bulduğunu ifade etti.

Merkezde açtıkları bağlama kurslarına gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten Taşkın, "Neşet Ertaş'ın memleketi olduğu için bağlama kültürünü yaşatmak adına kurslar açıyoruz. Kurslarımıza ev hanımları ve kız öğrenciler büyük ilgi gösteriyor. Bağlama çalmayı öğrenmek için çok istekliler. Biz de kursiyerlerimize bağlamayı öğretmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.

Taşkın, kursiyerlere ilk olarak Kırşehir yöresine ait türküleri çalmayı öğrettiklerini, daha sonra diğer yörelere ait eserlere geçtiklerini kaydetti.

Kursiyerlerin istekli olmasının ve derslere aksatmadan devam etmesinin öğrenmeyi kolaylaştırdığını anlatan Taşkın, özellikle kadınların ilgisi nedeniyle kursların ara verilmeden sürdüğünü kaydetti.

Ev hanımları kurstan memnun

Kursiyerlerden ev hanımı Türkan Gül, bağlama çalmayı çok istediğini, büyük bir hevesle kursa geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kırşehir yöresinde bağlama çok önemli. Çocuklarımızdan tutun da büyüklerimize kadar her yaştan insan bağlamayı seviyoruz. Bu kurslar ev hanımları için çok iyi. Kırşehir Belediyesine açtıkları bu kurs için teşekkür ediyorum. Kursların devam etmesini istiyorum. Birçok şey öğreniyoruz. Kendi yöremizin türkülerini çalıp, söylemekten keyif alıyorum."

Üniversite öğrencisi Merve Demirci de bağlamanın halk müziğinin en önemli enstrümanı olduğunu vurguladı.

Yaklaşık bir buçuk yıldır bağlama kursuna devam ettiğini anlatan Demirci, "Bağlamayı küçüklükten beri seviyorum. Zaten Kırşehirimiz, aşıklar ve ozanlar şehri. Ondan kaynaklanan bir istek de var. Hem okula devam ediyorum hem de kursa. Kurslarda her yaştan insan ama daha çok bayanlar var" diye konuştu. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bozlağın Anavatanında Kadınlar da Bağlamanın Teline Vuruyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement