Bu Camideki Her Tasarım Görmeye Değer - Son Dakika
Yerel

Bu Camideki Her Tasarım Görmeye Değer

Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Balaban beldesindeki cami, ilginç mimarisi ve donanımı ile dikkat çekiyor.

05.08.2011 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Balaban beldesindeki cami, ilginç mimarisi ve donanımı ile dikkat çekiyor.

Yapımına 1960 yılında başlanan Abdurrahman Erzincani Camisine, son olarak ilginç tasarımlı bir ahşap sanatla minber, mihrap ve kürsü üçlemesi yapıldı.

Duvarları yüzde 20 dışa eğimli olarak inşa edilen, beşgen mimarili, 6 köşeli ve yukarıdan bakınca yıldıza benzeyen cami, yanlarında az sayıda penceresi olmasına karşın tavandan aldığı ışıkla aydınlanıyor.

Darende'de birçok okul ve cami ile eğitim, sağlık ve sosyal alanda eserler kazandıran kanaat önderi Osman Hulusi Efendi'nin öncülüğünde yarım asır önce inşa edilen Abdurrahman Erzincani Camisi görenleri hayrete düşürüyor.

Caminin projesini hazırlayan ve hala gerekli çalışmalara katkı sağlayan Yüksek Mimar Mühendis Şerif Ali Akkurt, benzeri pek olmayan eserin Türk-İslam motiflerini taşıdığını söyledi.

Caminin yapımına vesile olan Hulusi Efendi'nin bizzat çizerek şeklini tarif ettiği modern mimari eseri olan ibadethanenin alışılagelmişin dışında, mekanları ferah ve kullanışlı bir yapı olduğunu dile getirdi.

Ana mekanında direk ve kolon bulunmayan caminin modern mimarili yapısına uygun olması için son olarak minber, mihrap ve kürsü üçlemesini eklediklerine değinen Şerif Ali Akkurt, şöyle dedi:

'Burası çok özel bir mekan, dolayısıyla her detayında tasarım harikası olacak şekilde düzenlemeler yapıyoruz. Bazı teknik üniversitelerde ders konusu olarak örnek gösterilen camideki çalışmalar tamamlanmıştır" diye konuştu.

Mimar Akkurt, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamidettin Ateş'in önerisiyle hazırladıkları minber, mihrap ve kürsü üçlemesinin Sapella ağacından Safranbolulu ahşap ustalarına yaptırıldığını, fazla yer kaplamayan üçlemeyi gören herkesin beğendiğini sözlerine ekledi.

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Camideki Her Tasarım Görmeye Değer - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement