Bursa'da 'uluslararası Molla Hüsrev Sempozyumu' - Son Dakika
Yerel

Bursa'da 'uluslararası Molla Hüsrev Sempozyumu'

Bursa'ya değer katan tarihi kişiliklerin ele alındığı programlardan biri olan "Uluslararası Molla Hüsrev Sempozyumu", yarın Merinos AKKM'de başlayacak.

17.11.2011 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'ya değer katan tarihi kişiliklerin ele alındığı programlardan biri olan "Uluslararası Molla Hüsrev Sempozyumu", yarın Merinos AKKM'de başlayacak.

Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle 18-20 Kasımda düzenlenecek sempozyuma Türkiye'nin yanı sıra ABD, Kanada, İtalya ve Macaristan'dan 40 bilim insanı katılacak.

Düzenleme kurulu başkanlığını Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tevfik Yücedoğru'nun yaptığı sempozyumun açılış töreni, yarın 09.30'da yapılacak. Açılış günü 2, 19 Kasım Cumartesi günü 3 oturum ve değerlendirme oturumu gerçekleştirilecek, toplamda 22 sunum yapılacak.

Uluslararası Molla Fenari Sempozyumu ve Uluslararası Hocazade Sempozyumu'nun ardından "Bursa Tarihinden Güç Alıyor" sloganı altında düzenlenen 3. program olan Uluslararası Molla Hüsrev Sempozyumu'nda da Bursa'nın manevi kimliğine katkı yapan önemli bilim adamlarından biri olan Molla Hüsrev, Bursalılara ve bilim dünyasına tanıtılacak.

Sempozyumla, Bursa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerine ve kentlilik bilincine de katkı sağlanması amaçlanıyor.

-Molla Hüsrev kimdir?-

Molla Hüsrev, Sultan II. Murad ve Fatih Sultan Mehmed devrinin önde gelen alimlerinden biridir. Yüksek tahsiline Bursa'da başlayan Molla Hüsrev, müderrislik vazifesinden sonra kazaskerlik ve Edirne Müftülüğü görevlerinde bulunmuştur. İstanbul'un fethinin akabinde şehrin ilk kadısı olan Hızır Bey'in ardından İstanbul'un ikinci kadısı olmuştur.

1472-1473 yılında Bursa'ya gelmiş ve Zeyniler semtinde bir arsa satın alarak kendi adıyla anılan Hüsrev Medresesi'ni kurmuştur. Bilahare Fatih Sultan Mehmed tarafından tekrar İstanbul'a çağrılarak İstanbul Müftülüğü görevine getirilen büyük alim, vefat ettiği 1480 yılına kadar bu görevde kaldı. Vefatından sonra cenazesi Bursa'ya getirilerek Hüsrev Medresesi'nin haziresine defnedilmiştir.

Mezarı şu anda Zeyniler Camii haziresindedir. Molla Hüsrev, Fatih Sultan Mehmed devrinde kurulan Sahn-ı Seman medreselerinin programını hazırlayan kişilerden biridir. Bu yönüyle o, Osmanlı ilmiye teşkilatının kuruluş ve işleyişine önemli katkılarda bulunan bir kişidir. Ayrıca ilmî açıdan döneminin önde gelen alimlerinden biridir.

Bizzat Fatih Sultan Mehmed onu "Zamanın Ebu Hanife'si" olarak nitelendirmiştir. Kendisi başta fıkıh ve fıkıh usulü olmak üzere, tefsir, Arap dili ve edebiyatı, şiir, hat sanatı ve astronomi üzerine eserler vermiştir. Özellikle Miratü'l-Usul fi Şerhi Mirkati'l-Vusul adlı fıkıh usulüne dair eseri ile Düreru'l-Hukkam fi Şerhi Gureri'l-Ahkam adlı fıkıh eseri Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulmuştur.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa'da 'uluslararası Molla Hüsrev Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement