ÇAL KANYONU SUYUNA KAVUŞTU - Son Dakika
Güncel

ÇAL KANYONU SUYUNA KAVUŞTU

DENİZLİ'de geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tarihinde ilk kez tamamen kuruyan, yörede 'Kısık Kanyonu' olarak bilinen, içinden Büyük Menderes Nehri'nin geçtiği Çal Kanyonu bu kış verimli yağışların ardından eski günlerine kavuşuyor.

05.04.2022 10:36  Güncelleme: 13:19

DENİZLİ'de geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tarihinde ilk kez tamamen kuruyan, yörede 'Kısık Kanyonu' olarak bilinen, içinden Büyük Menderes Nehri'nin geçtiği Çal Kanyonu bu kış verimli yağışların ardından eski günlerine kavuşuyor.

Çal ilçesinde 90 metre derinliğindeki vadide bulunan, 2 bin 200 metre uzunluğundaki Çal Kanyonu, 2003 yılında dönemin valisi merhum Recep Yazıcıoğlu'nun ilk kez rafting yapmasıyla gündeme geldi. Turizmin geliştirilmesi için hazırlanan proje kapsamında 2011'de Çal Kanyonu'na 220 metre uzunluğunda asma köprülü yürüyüş yolu yapıldı. İki yıl öncesine kadar suyun derinliğinin yer yer 2 metreyi bulduğu kanyonda, Bizans ve Roma dönemlerine ait anıt mezarlar da yer alıyor.

TARİHİNDE İLK KEZ KURUDU

Büyük Menderes Nehri'nin içinden geçtiği Çal Kanyonu'nu geçen yaz aylarında tarihinde ilk kez kuraklık vurdu. Yağışların yeterli derece olmaması ve kuraklık nedeniyle nehirde su kalmayınca kanyon, tarihinde ilk kez tamamen kurudu. İki yıl öncesine kadar 2 metre yüksekliğinde olan kanyondaki suyun kurumasıyla adacıklar ve daha önce görülmeyen dev kayalar ortaya çıktı.

KANYON ESKİ GÜNLERİNE DÖNÜYOR

Bu yıl kış aylarında verimli yağışlarla birlikte Çal Kanyonu tekrar eski günlerine dönmeye başladı. İçinden gürül gürül sesleriyle sular dev kayaların arasından geçerek kanyonu eski günlerine döndürüyor. Kanyonun tekrar suyla dolması çevre halkında da heyecan yarattı, vatandaşlar da kanyonu ziyaret etmeye başladı. Kanyonu ziyaret edenler biri olan Süleyman Demir, geçen yıl kanyon kuruduğunda üzüldüklerini belirti, "Bu kış aylarında yağışların yoğun geçmesi kanyonu eski güzel günlerine döndürdü. Kanyon suyla dolunca tekrar muhteşem manzaralar oluşmaya başladı. Bu bizi çok heyecanlandırdı" dedi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan da kanyonun eski günlerine tekrar kavuştuğunu belirtip, "Geçen yaz kuraklık nedeniyle kanyon tamamen kurudu, içinde bir damla su bile yoktu. Bu kış kar ve yoğun yağış oldu. Su kaynaklarının da tekrar oluşmasıyla Menderes nehrinde seviye yükselmeye başladı. Dağlardaki karların erimesiyle birlikte kanyondaki su seviyesi de daha da artacaktır. ve kanyon eski ihtişamlı günlerine kavuşacak" diye konuştu.

ÇAL KANYONU SUYUNA KAVUŞTU
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ÇAL KANYONU SUYUNA KAVUŞTU - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement