Çanakkale Termik Santrallara 'Kopyala- Yapıştır' Bilirkişi Raporu İddiası - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Termik Santrallara 'Kopyala- Yapıştır' Bilirkişi Raporu İddiası

Çanakkale Termik Santrallara \'Kopyala- Yapıştır\' Bilirkişi Raporu İddiası

Termik santrallara 'kopyala- yapıştır' bilirkişi raporu iddiasıÇanakkale'de kurulması planlanan 4 termik santral için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararlarının iptali için 2015 yılında açılan davalarda, bilirkişi raporlarının 'kopyala-yapıştır' yöntemiyle hazırladığını öne süren çevreciler, İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu.

18.04.2016 19:02

Termik santrallara 'kopyala- yapıştır' bilirkişi raporu iddiası

Çanakkale'de kurulması planlanan 4 termik santral için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararlarının iptali için 2015 yılında açılan davalarda, bilirkişi raporlarının 'kopyala-yapıştır' yöntemiyle hazırladığını öne süren çevreciler, İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Çevreciler ayrıca bilirkişiler hakkında görevi kötüye kullandıkları ve gerçeğe aykırı bilirkişilik yaptıkları iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda da bulundu.

Çanakkale bölgesinde planlanan Cenal, Karaburun, Kirazlıdere 1 ve Kirazlıdere 2 termik santrallarına karşı mücadelelerini sürdüren sivil toplum kuruluşları tarafından, 2015 yılında verilen ÇED olumlu kararlarının iptali için, Çanakkale İdare Mahkemesi'nde davalar açıldı. Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, mahkemenin talebi üzerine geçen yıl 24 Ağustos'ta keşiflerin yapıldığını ve bilirkişi raporlarının verildiğini, ancak bu raporların 'kopyala-yapıştır' yöntemiyle hazırlandığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduklarını söyledi. Ayrıca, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı'na da bilirkişiler hakkında, görevi kötüye kullandıkları ve gerçeğe aykırı bilirkişilik yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

'BAŞKA SANTRALE AİT BİLGİ VE KROKİLER VAR' İDDİASI

Zamanında teslim edilmeyen dört ayrı raporun da aynı bilirkişi heyetlerince hazırlandığını belirten avukat Ali Furkan Oğuz, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla kopyala yapıştır esasıyla hazırlandığı açık olan bu dört ayrı raporda, aynı ifadelerle genel değerlendirmeler yapılarak, raporun ilgili olduğu termik santral hakkında özel bilgiler verilerek, sözlü uyarlamalar yapılmaya çalışıldığını tespit ettik. 'Termik Santraller Kurulmalıdır' görüşü ile genel bir metin şablonu oluşturan bilirkişi heyeti, raporun içerisinde ilgili termik santral projesine ait ÇED raporundan bilgiler serpiştirerek uyarlama çalışması yapmak istemiştir. Ancak uyarlama yaparken de dikkatsiz ve özensiz davranmış olması nedeniyle hazırlanan raporlarda başka termik santrallere ilişkin bilgilere, hatta krokilere yer verilmiştir. Örnek olarak Karaburun Termik Santrali projesi hakkında hazırlanan raporda, Kirazlıdere termik santral projesine ait kroki bulunmakta. Raporda, Karaburun termik santrali projesinin yerleşim yerlerine uzaklığına ait verilen bilgiler, aslında Kirazlıdere termik santrali projesinin yerleşim alanlarına uzaklığına dair bilgilerdi. Cenal enerji santrali projesi için hazırlanan genel değerlendirme metinlerinin aynısı Karaburun projesi hakkındaki raporda da bulunmaktaydı. Buna ilişkin birçok yanlışlıklar yapılmış bu raporlarda. Suç duyurusundaki bir diğer husus da bilirkişilerin gerçeğe aykırı bilgilerden alıntı yaparak gerçeğe aykırı rapor oluşturduğuna ilişkindi. İçdaş ve Çan termik santrallerinin yakınlarında yer alan zeytin bahçelerinde yaptığı gözlemler ve alınan zeytin yaprağı örneklerinin laboratuar analiz sonuçlarına göre termik santral kirleticilerinin zeytin ağaçlarına bir zararının bulunmadığı yönündeki raporu gerekçe gösteriyor bilirkişiler. Ancak Çan İlçesindeki termik santral ve çevresinde zeytin bahçeleri bulunmadığı gibi Çan İlçesinde de zeytin ağacı yoktur. Bu hususlara dayanarak Çanakkale Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştuk; ilgili bilirkişilerin görevi kötüye kullandığına ve gerçeğe aykırı bilirkişilik yaptığına dair."

Aynı zamanda benzer taleplerle Çanakkale İdare Mahkemesi'ne de bilirkişi raporlarıyla ilgili itirazda bulunduklarını söyleyen avukat Oğuz, şunları söyledi:

"Bunun üzerine mahkeme bilirkişilerden ek rapor düzenlenmesini talep etti ve tekrar keşif kararı verdi. Bilirkişiler de birkaç gün önce ek raporlarını sundular. Kopyala yapıştır yapmadıklarını, hataların sehven ve maddi hata ile yapıldığını belirttiler. Ek raporlarda da belirttiğim birçok hususa değinmeden yalnızca iki hususa değinmişler ve onların da sehven yapıldığını ifade etmişler. Ek raporların ve asıl raporların kopyala yapıştır olarak özensiz bir şekilde hazırlandığına inanıyoruz. Dolayısıyla kopyala yapıştır sistemiyle hazırlanan bu raporların gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Hukuki süreç devam etmektedir. Hem Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğumuz şikayet hem de İdare Mahkemesi'ndeki davalarımızın sonuçlanmasını bekliyoruz. Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına, bilirkişilerin görevi kötüye kullanma ve gerçeğe aykırı bilirkişilik yaptığı iddiasıyla yapmış olduğumuz şikayetler sonucu, bilirkişiler cezalandırıldığı takdirde bu raporlarında hiçbir hükmü kalmayacaktır. Mahkeme, artık takdirindedir; yeniden bilirkişi raporu aldırabilir veya raporların bir hükmü olmadığına karar verip, ÇED olumlu raporlarının iptaline karar verebilir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Termik Santrallara 'Kopyala- Yapıştır' Bilirkişi Raporu İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement