'Çarkıfelek" Meyvesi Çukurova'da Yaygınlaştırılacak - Son Dakika
Yerel

'Çarkıfelek" Meyvesi Çukurova'da Yaygınlaştırılacak

"Tutku meyvesi" olarak da bilinen, kalsiyum, fosfor ve proteinin yanı sıra B ve C vitamini yönünden zengin tropikal "çarkıfelek" meyvesinin Çukurova yöresinde üretiminin yaygınlaştırılması için çalışma yapılıyor.

15.03.2015 11:06

VOLKAN KAŞİK - "Tutku meyvesi" olarak da bilinen, kalsiyum, fosfor ve proteinin yanı sıra B ve C vitamini yönünden zengin tropikal "çarkıfelek" meyvesinin Çukurova yöresinde üretiminin yaygınlaştırılması için çalışma yapılıyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurgül Türemiş, AA muhabirine, Latince adı "Passiflora edulis" olan çarkıfelek meyvesinin yurtdışında sevilerek tüketildiğini söyledi.

Türemiş, tropikal meyvenin Ekvator çevresindeki ülkelerde özellikle Brezilya'da yoğun yetiştirildiğini aktararak, Türkiye'de ise yeterince bilinmediğini ifade etti.

Çarkıfelek meyvesinin içeriğinde bulunan "passiflorin" sayesinde sakinleştirici etkisi de bulunduğuna dikkati çeken Türemiş, şunları kaydetti:

"Çok lezzetli meyvesi var ve sevilerek tüketiliyor. Bazı organik bahçelerde yetiştiriliyor. Yörede daha fazla yetiştirilmesi için çalışma yürütüyoruz. Bölgede meyvenin yetişmesi için uygun iklim koşulları da mevcut. Bu kapsamda meyvenin tohumlarını aldık ve çalışmalara başladık. Yurtdışında sevilerek tüketilen çarkıfelek meyvesinin bahçesini kuracağız."

Türemiş, Türkiye'de tüketilen karışık meyve sularında bu türün de kullanıldığını, meyve olarak yaygın satılmadığını kaydetti.

Çarkıfeleğin, meyve şeklinde tüketilmesi ve meyve suyunda kullanılmasının yanında sabun, kolonya, şampuan, parfümeride aromasından da faydalanıldığını aktaran Türemiş, özellikle İstanbul'daki organik pazarlarda meyve olarak satıldığını anlattı.

Türemiş, meyvenin çiçeğinin çarkıfeleği andırması nedeniyle Türkiye'de bu adla anıldığını belirterek, sarmaşık şeklinde yetişen bitkinin meyvesinin mor kabuklu, yumurta şeklinde olduğunu, dikildikten yaklaşık 2 yıl sonra meyve vermeye başladığını bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Çarkıfelek' Meyvesi Çukurova'da Yaygınlaştırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement