Çin'den ABD'ye Tayvan lideri Tsai'nin ziyaretine "kararlı karşılık" uyarısı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Çin'den ABD'ye Tayvan lideri Tsai'nin ziyaretine "kararlı karşılık" uyarısı Açıklaması

Çin\'den ABD\'ye Tayvan lideri Tsai\'nin ziyaretine "kararlı karşılık" uyarısı Açıklaması

Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkelerine yapacağı ziyaretler kapsamında geçiş için uğrayacağı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin MacCarthy ile görüşmemesi uyarısında bulundu.

29.03.2023 17:23  Güncelleme: 17:36

Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkelerine yapacağı ziyaretler kapsamında geçiş için uğrayacağı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin MacCarthy ile görüşmemesi uyarısında bulundu.

Devlet Konseyine bağlı Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Cu Fınglien, Tayvan liderinin geçiş için ABD'yi kullanmasının özünde provokatif bir eylem olduğunu ve "uluslararası topluma Tayvan'ın ayrılığı fikrini satmayı, ABD'de Çin karşıtı güçlerin desteğini almayı amaçladığını" savundu.

Tsai'nin ABD'nin desteğiyle Tayvan'ın bağımsızlığı arayışında olduğunu ileri süren Sözcü Cu, "Eğer Tayvan lideri Tsai Ing-wen, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile buluşursa, bu 'tek Çin' ilkesini ihlal eden bir provokosyon olur. Bu durumda kararlı karşı tedbirler alırız." ifadesini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning de Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin'in durumu yakından izlediğini, ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla koruyacağını söyledi.

Mao, "ABD, bir yandan Çin ile ilişkilerin rayında tutulmasını sağlayacak korumaların oluşturulmasından bahsederken diğer yandan ikili ilişkilerin temelini sarsacak tehlikeli adımlar atmaya son vermeli." dedi.

"Dış baskılar engel olamayacak"

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaret edeceği, öncesinde ve sonrasında ABD'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde temaslarda bulunacağı 10 günlük yurt dışı gezisi için bugün Ada'dan ayrıldı.

Geziyi, Tayvan'ın demokratik değerlere bağlılığını dünya sahnesinde göstermek için şans olarak gördüklerini vurgulayan Tsai, "Tüm dünyaya demokratik Tayvan'ın özgürlük ve demokrasi değerlerini kararlılıkla savunacağını, dünyada bir iyilik gücü olarak var olmayı ve demokrasinin direncini güçlendirmeyi sürdüreceğini anlatmak istiyoruz. Dış baskılar, dünya ile ilişki kurma kararlığımıza engel olamayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tsai'nin Guatemala ve Belize ziyaretleri

Tayvan Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Tsai, 1-3 Nisan'da Guatemala'yı, 3-5 Nisan'da Belize'yi ziyaret edecek.

Tayvan lideri, ziyaretlerinde, Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ve Belize Başbakanı John Briceno ile görüşecek, Tayvan'ın Ekonomi ve Kültür Temsilcilikleri yetkilileri ile bu ülkelerde yaşayan Tayvanlılarla bir araya gelecek.

Guatemala'ya gidiş yolunda ABD'nin New York şehrine uğrayacak Tsai'ye burada Hudson Enstitüsünce düzenlenecek etkinlikte ödül verileceği iddia ediliyor.

Belize ziyareti dönüşünde ise Los Angeles şehrine uğrayarak Ronald Reagan Kütüphanesi'nde düzenlenecek toplantıda konuşacak Tsai'nin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi bekleniyor.

Uluslararası basında daha önce yer alan haberlerde, McCarthy'nin selefi Nancy Pelosi gibi Tayvan'ı ziyaret etmek istediği ancak nisanda planlanan ziyaretin Çin ile gerilimi tırmandıracağından endişe eden Tsai'nin onun yerine ABD'de görüşmeyi tercih ettiği ileri sürülmüştü.

Pelosi'nin ziyareti krize sebep olmuştu

ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'a yaptığı ziyaret, Washington ile Pekin arasında krize yol açmıştı. Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde fiili abluka oluşturan askeri tatbikatlar düzenlerken, gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlarda Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınları sularına düşmüştü.

Çin, ziyaretin ardından Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırarak Tayvan Boğazı'nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'den ABD'ye Tayvan lideri Tsai'nin ziyaretine 'kararlı karşılık' uyarısı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement