Davutoğlu BM Genel Kurulunda - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu BM Genel Kurulunda

Davutoğlu BM Genel Kurulunda

Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu 67'inci dönem toplantıları sırasındaki ikili temaslarına bugün de devam etti.

26.09.2012 04:16  Güncelleme: 08:02

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu 67'inci dönem toplantıları sırasındaki ikili temaslarına bugün de devam etti.

Davutoğlu, bugün de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Komorlar Birliği Dışişleri Bakanı Muhammed Bekri ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu-Ashton görüşmesinde, Yüksek Temsilci, İstanbul'da İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili ile son yaptığı görüşmeye dair bilgi verdi, Türkiye'nin misafirperverliği ve düzenlemeleri için teşekkür etti.

İran konusunda diplomatik çözüm bulunabilmesi için bu görüşmelerin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Ashton, gelecek dönemde bu yönde ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

Ortadoğu'daki gelişmeler, Hz. Muhammed'e hakaret içeren film ve Suriye gibi konuların da gündeme geldiği görüşmede Davutoğlu, bu konularda Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs konusu da ele alındı.

Ashton, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin gelişmesini arzu ettiğini dile getirirken, Kıbrıs konusunda da Davutoğlu, müzakere sürecindeki mevcut durumun Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanmadığı mesajını verdi.

-Somali Başbakanı'ndan Norveçli bakana: "Türk modelini izleyin"-

Davutoğlu'nun görüştüğü Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali de, ülkesindeki güvenlik durumunu aktardı, siyasi gelişmelerde iyileşme görüldüğünden bahsetti, Türkiye'ye Türk büyükelçiliğindeki katkılarından dolayı minnettar olduklarını belirtti.

Bakan Davutoğlu'nu Somali'ye davet eden Ali, Türkiye'nin yardımlarının devam etmesini arzuladıklarını söyledi.

Ali ayrıca, Norveç Dışişleri Bakanı ile görüşmesi sırasında girdiği bir diyaloğu da Bakan Davutoğlu ile paylaştı. Ali, Norveçli bakanın görüşmede, Somali için 100 milyon dolar ayırdıklarını kendisine iletmesi ve ne gibi katkılar yapabileceklerini sorması üzerine, ona "Türk modelini izleyin" yanıtını verdiğini aktardı.

Somali Başbakanı, Norveçli bakana, Türkiye'nin yardımlarının arazide somut olarak görüldüğünü, diğerlerinde ise böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söylediğini de belirtti.

Davutoğlu da görüşmede, Somali'de kritik eşiğin aşıldığını ifade ederek, yeni hükümetin kuruluşunu sordu, Türkiye'nin Somali'ye siyasi ve kalkınma yardımlarının süreceğini kaydetti.

-Kosova Başbakanı ile görüşme-

Davutoğlu'nun Kosova Başbakanı Taçi ile görüşmesinde de, öncelikle tanınma konusu olmak üzere, altyapı yatırımları, Sırbistan'daki durum, ikili ilişkiler ve Türk yatırımlarının artması gibi konular ele alındı.

Taçi, tüm bu konularda Türkiye'nin desteğini beklediklerini ifade etti.

Görüşmede ikili ilişkilerde hem siyasi hem de ekonomik alanda çok iyi bir seyir izlendiğine dikkat çekilirken, Taçi, Türkiye'nin ülkesine yönelik ciddi yardımlarına işaret etti ve özellikle ekonomik anlamda zor bir geçiş döneminde oldukları sırada bu yatırımların artmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

-Türkiye ile Gambiya arasında anlaşma ve mutabakat muhtıraları-

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Gambiya Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Gambiyalılar Bakanı Mamadou Tahgara, bugün iki mutabakat muhtırası ve bir anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma ve muhtıralar şöyle sıralanıyor:

"- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Gambiya Cumhuriyeti Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Gambiyalılar Bakanlığı arasında siyasi istişare mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat muhtırası,

-Gambiya Cumhuriyeti Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Gambiyalılar Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi arasında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası,

-Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti hükümeti arasında diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşma".

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu BM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement