Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Çatışmalar

BM özel temsilcisi Robinson Kongo'da

02.09.2013 18:34

Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Mary Robinson, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde şiddetli çatışmalara sahne olan Goma kentine geldi.

Goma kentinde, BM müdahale birliğinin desteğindeki Kongo hükümet güçleriyle, kentin tepelerinde mevzilenmiş M23 militanları arasında bir haftayı aşkın süreden beri şiddetli çatışmalar yaşanıyordu.

Çıkan şiddetli çatışmaların ardından M23 lideri Bertrand Bisimwa, 30 Ağustos Cuma günü yaptığı açıklamayla tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

Kongo'ya yaptığı gezi sırasında ülke liderleriyle görüşmelerde bulunacak olan Robinson daha sonra komşu Uganda ve Ruanda'yı ziyaret edecek.

Kongo hükümet sözcüsü Lambert Mende, ziyaret dolayısyıyla yaptığı açıklamada, Robinson'ın Ruanda ile sert bir dille konuşacağını umduğunu söyledi.

Üyelerinin çoğu Tutsi etnik grubuna mensup yüzlerce Kongolu eski askerden oluşan M23 örgütü, hükümetin 23 Mart 2009'da kendileriyle yaptığı anlaşmanın şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle geçen yıl Kongo ordusundan ayrılarak hükümete karşı silahlı mücadele başlatmıştı.

M23 örgütü komutanlarının büyük bir kısmının, geçmiş yıllarda Ruanda'nın Kongo'da başlattığı ayaklanmalarda yeralan kişilerden oluşmasına karşın Ruanda, örgütü desteklediği ve güçlendirdiği iddialarını reddediyor.

Goma kentinin kontrolünü geçen yıl bir süreliğine ele geçiren M23 isyancılarının bir süredir saldırılarını artırması, kentin yeniden ele geçirilebileceği endişesini yaratması üzerine BM müdahale birlikleri devreye girmişti. Kongo hükümet güçlerine destek veren, barış koruma askerlerinden daha geniş yetkilerle donatılan BM müdahale birliği, ülkede görevlendirildiğinden bu yana önceki hafta ilk kez isyancı mevzilerini bombalamaya başlamıştı.

Barış gücü askerlerine sadece "sivilleri koruma" görevi verilirken, mart ayında BM Güvenlik Konseyi kararıyla oluşturulan müdahale birliğinin gerektiğinde isyancılarla çatışmaya girme yetkisi bulunuyor. - Kinshasa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement