Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, illegal yapıları ve terör örgütlerinin tamamını bu ülkeden temizleyeceklerini söyledi.

18.01.2016 13:06

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, illegal yapıları ve terör örgütlerinin tamamını bu ülkeden temizleyeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Manavgat'ta ilçe teşkilatı üyeleriyle bir kahvaltı salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimlerinde Manavgat'ın tarih yazdığını belirterek, hem Manavgatlı İbrahim Aydın'ın milletvekili seçilmesi hem de AK Parti'nin tekrar tek başına iktidar olması için çalıştıklarını ifade etti.

AK Parti'nin Antalya'dan 7 milletvekili çıkarmasında en büyük desteği veren ilçelerden birinin Manavgat olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, ilçenin Antalya'ya yapılan hizmetlerden de çok önemli bir pay aldığını söyledi.

Çavuşoğlu, Manavgat'a üniversite kurulması yönünde sözünün olduğunu hatırlatarak, bunun için önce ilçedeki fakülte sayılarının artırılması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla Turizm Fakültesinin temelini attıklarını ve YÖK'ten de bunun onayını aldıklarına işaret eden Çavuşoğlu, fakültenin önümüzdeki eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlayacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, öncelikli hedeflerinin Manavgat'ta bir devlet üniversitesi kurmak olduğunu, ancak bunun yanında bir de vakıf üniversitesi de kurulması gerektiğini belirterek, "Antalya'nın eğitim kenti olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Manavgat'a golf sahaları ve çok amaçlı spor salonlarının da yapılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bu sayede spor turizminden daha fazla pay alabileceğini anlattı. Çavuşoğlu, Antalya'ya yapılan enerji yatırımlarını bu dönem 2 katına çıkardıklarını, önümüzdeki dönemde bunun dört katına yükselteceklerinin altını çizerek, Antalya'da çok önemli enerji açığının bulunduğunu ve bunu kapatacaklarını ifade etti.

" Suriye'deki siyasi çözüm için katkı sağlıyoruz"

Türkiye'nin terör ile yanı başındaki Irak ve Suriye gibi ciddi sorunlarla uğraştığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Tüm dünyada sorunlar var ama karamsar olmayalım. Allah varsa gam yok. AK Parti kadroları tek başına iş başında. Biz bu sorunların üstesinden geliriz. Seçim zamanında 'terörle mücadelede sonuna kadar gideceğiz' dedik. Bugün de sonuna kadar gidiliyor. ya tamamen silahı bırakacaklar ya da tamamen bitirinceye kadar operasyonlarımızı sürdüreceğiz. Şehirlerden ve dağlardan temizleyeceğiz. Başka çaresi yok. Biz her türlü adımı attık, riskleri aldık, iyi niyetimizi gösterdik. Ama karşımızda iyi niyeti olmayan terör örgütü ve yandaşları var, HDP ve diğer oluşumları." Çavuşoğlu, illegal yapıları, terör örgütlerinin hepsini bu ülkeden temizleyeceklerini vurgulayarak, "Suriye'deki siyasi çözüm için katkı sağlıyoruz. Bir yol haritası var. Siyasi müzakereler başlayacak. Ateşkes olacak. Altı aylık bir müzakereden sonra geçiş hükümeti olacak. Bu konuda farklı görüşler olabilir ama bizim tutumumuz son derece nettir, objektiftir ve gerçekçidir. Hayaller peşinde değiliz. Bunların hepsini aşarız" ifadesini kullandı.

"İç tüzük zaman kaybettiriyor"

Bakan Çavuşoğlu, tüm zorluklara rağmen emin adımlarla 2023 hedeflerine ilerlediklerini ancak TBMM'deki iç tüzük nedeniyle geçmişte çok zaman kaybettiklerini anlattı.

Bu iç tüzüğün meclisi çalıştırmamaya yönelik olduğunu belirten Çavuşoğlu, bir milletvekilinin isterse TBMM'yi tıkayabildiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, bununla tüm Türkiye'nin kaderinin herhangi bir milletvekilinin elinde olabileceğini bildirdi. Çavuşoğlu, "Böyle bir sistem olmaz. Demokrasilerde böyle bir sistem yok. Demokratik meclislerde de böyle bir sistem yok. Böyle bir garabet yok. Biz, herşey eşit olsun diyoruz. Konuşma süreleri de eşit olsun. Avrupa Parlementosunda en büyük partiye 12 dakika konuşma süresi düşüyorsa, en küçük partiye iki dakika düşer. Biz bunu da istemiyoruz. Herkes eşit olsun. Yeni bir Anayasa kurarken de tüm partiler eşit temsil edilsin diyoruz. Yüzde 50 oy alan ve 317 milletvekiline sahip bir parti bu kadar uzlaşı adına fedakarlıklar yapıyor. Ama bir kişi meclisi tıkamamalı. Yasaları kabul etmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Demokraside oylamada çoğunluğun kazandığının anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bunların demokrasi anlayışı böyle değil. Gördünüz, demokratik bir seçimle, halkın doğrudan seçtiği bir Cumhurbaşkanına muhalefetin genel başkanı neler söylüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız kaset kurgularıyla değil, halkın oylarıyla iş başına geldi ve demokratik her seçimi kazandı. Hangi demokratik seçimi Cumhurbaşkanımız karşısında kazanabildiniz? Hangi seçimde aldığı oyun yarısını alabildiniz? Cumhurbaşkanlığı seçiminde 14 parti toplandı, sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı oyun neredeyse yarısını aldılar. Sandıkta gücünüz yetmiyor, halk sizi tercih etmiyor, halkın seçtiği insanlara da böyle suçlamalarda bulunuyorlar. Bu aslında acziyetin bir göstergesidir. Yani acizliktir. Zaten o yüzden seçimlerde bir başarı elde edemeceğini görenler hep zamanında bu zihniyet, darbelerden medet ummuş, darbeleri desteklemiştir. Terör örgütünden medet umuyor. Ne diyor Kılıçdaroğlu; Çukur kazanlara 'Arkadaşlar' diyor. Yani, PKK'nın en yakın arkadaşı. Hayırlı olsun ona. Ama bizim içimizde ülkemize ihanet eden böyle PKK'nın arkadaşı yoktur. AK Parti'de ne böyle bir siyasetçi vardır ne de milletvekili vardır ne de tabanında vardır. Onlara hayırlı, mübarek olsun ama bunlar bizim önümüzde engel değil. Biz halkla beraber yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan EXPO'yu inceleyecek

Gazetecilerin, nisan ayında Antalya'da yapılacak olan EXPO 2016 Antalya'nın çalışmaları ile ilgili sorusu üzerine Çavuşoğlu, hazırlıkların devam ettiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da EXPO alanını incelemek üzere yarın Antalya'ya geleceğini söyledi.

EXPO'ya katılmak üzere 40'tan fazla ülkenin teyit verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, şu ana kadar 20 ülke ile sözleşme imzalandığını bildirdi.

Çavuşoğlu, hedeflerinin teyit veren 40'dan fazla ülkenin katılımını sağlamak olduğunu dile getirerek, hem ilgili bakanlığın hem de kendisinin büyükelçilere bu konuda daha aktif çalışmaları için telkinde bulunduğunu belirtti.

Mülteci yardımına İtalya engeli

Avrupa Birliğinden (AB) Suriyeli mültecilere yardım için gelmesi planlanan 3 milyar Avro ile ilgili soruya da Çavuşoğlu, İtalya'nın bir engellemesinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, bunun Türkiye ile ilgili bir konu değil İtalya ile AB arasındaki bir sorun olduğuna dikkati çekerek, "Terörden ve savaştan kaçan insanlara gelecek yardımı, kendi aralarındaki bir anlaşmazlıktan dolayı engellemek çok insani değil. İnsani konuları, siyasi konulara alet etmemek lazım. Mültecilere 8 milyar dolardan fazla para harcadık. Bu para bize gelmeyecek. Mülteciler için ilave hizmetler için harcanacak" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Spor Toto 3. Lig takımlarından Manavgat Evrenseki Spor Kulübünü ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement