Diyetisyen Yıldız: - Son Dakika
Yerel

Diyetisyen Yıldız:

Bilecik Devlet Hastanesinde Görevli Diyetisyen Suzan Yıldız, Basit Bir Soğuk Algınlığının Bile Zatürre Hastalığına Dönüşmede Etkili Olabileceğini Söyledi.

07.01.2011 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik Devlet Hastanesinde görevli Diyetisyen Suzan Yıldız, basit bir soğuk algınlığının bile zatürre hastalığına dönüşmede etkili olabileceğini, bu nedenle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında enfeksiyon hastalıklarının artmasıyla metabolizma direncinin düştüğünü, buna önlem olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini kaydetti.

Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin gerek hastalıklardan korunma, gerekse hastalık oluştuktan sonraki tedavi süresinde büyük önem taşıdığını kaydeden Yıldız, şunları anlattı:

'Özellikle beslenme bozukluğu olan çocuklarda bu konu, daha da ciddiyet kazanır. Basit bir soğuk algınlığı kolayca zatürreye dönüşebilir. Enfeksiyona sebep olan mikropların vücutta etkisiz hale getirilmesi ve hastalığın daha kolay atlatılabilmesini sağlayan antioksidan vitamin ve minerallerin vücuda yeterli alınması gerekmektedir. Bunlar A, C ve E vitaminleri ile çinko, magnezyum ve selenyumdur. Bunun içinde yeterli sebze meyve tüketimi, özellikle kış sebze ve meyvelerinden greyfurt, portakal, mandalina, kivi, yeşil yapraklı sebzeler fazla miktarda olmamak kaydıyla fındık, fıstık, ceviz ve badem tüketilmelidir.'

- 'VİTAMİNLERİN DOĞAL YOLDAN ALINMASI DAHA ETKİLİDİR'-

Taze sıkılmış meyve sularının vücudun gribal enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu belirten Yıldız, şunları ifade etti:

'Vitamin ve minerallerin doğal yollardan alınması en doğrusudur. Meyvelerin suyu sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerekir. Çünkü meyve suları bekletildiğinde C vitamini hızla kayba uğramaktadır. Öğünlerde veya öğün aralarında bol miktarda yeşil salata tüketilmesi ihtiyacımız olan vitaminleri karşılayacaktır. Yeterli protein alımı da bağışıklık sistemini güçlendiren diğer bir önemli faktördür. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, gibi özellikle hayvansal kaynaklı proteinlerin yeterli ve düzenli tüketilmesine dikkat edilmelidir. Haftada 2 kez balık tüketilmesi bağışıklık sistemimizde güçlenmesine yardımcı olacaktır.'

(RÇ-TAR-NÖZ) - BİLECİK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyetisyen Yıldız: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement