Dünya Nevruz Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Nevruz Günü

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Dünya Nevruz Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

20.03.2018 16:07

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Dünya Nevruz Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vali Azizoğlu, mesajında, nevruzun Farsça kökenli olmasına rağmen, Orta Asya Türk topluluklarının Anadolu, İran, Balkanlar ve daha birçok yerde kendine özgü törenlerle kutladığını belirtti.

Nevruz'un, eski İran takvimine göre yılın ilk günü ve güneşin koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan gün olduğunu aktaran Azizoğlu, şunları kaydetti:

"Hayvancılıkla ve tarımla uğraşan topluluklar için kışın bitip baharın gelmesi yapısal, işlevsel ve yeniden dirilişin sembolleşen başlangıcı olan, gece ve gündüzün eşitlendiği, doğanın uyandığı ve dolayısıyla üremenin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart tarihi pek çok takvimde ve kültürde yılbaşı olarak kabul edilip kutlanmıştır. İslamiyet öncesi bahar kutlamalarını yapan Türkler, bu kutlamaları nevruz adıyla daha sonra da devam ettirmişlerdir. Anadolu'da kutlanan nevruz şenliklerinin biçimlenmesinde, eski Türk bahar bayramlarını ve Anadolu'da kutlanan eski Türk bahar şenliklerinin katkısı olmuştur."

Azizoğlu, birlik ve beraberlik içinde nice bayramlarda buluşma dileklerinde bulunarak, başta Erzurum olmak üzere Türk dünyasının nevruzunu kutladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Nevruz Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement