Economist: Erdoğan Darbe Aldı Ama Tabanın Desteği Güçlü - Son Dakika
Dünya

Economist: Erdoğan Darbe Aldı Ama Tabanın Desteği Güçlü

Economist: Erdoğan Darbe Aldı Ama Tabanın Desteği Güçlü

Soma faciasına dikkat çekilerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "darbe aldığı fakat tabanından güçlü bir destek gördüğü, Köşk'e çıkış arayışının da devam ettiği" yorumları yapılıyor.

23.05.2014 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma faciasına dikkat çekilerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "darbe aldığı fakat tabanından güçlü bir destek gördüğü, Köşk'e çıkış arayışının da devam ettiği" yorumları yapılıyor.

İngiliz haftalık dergisi The Economist, Türkiye ile ilgili bir yorumunda Başbakan Erdoğan'ın Kürtler'den gördüğü destekle Köşk'e çıkabileceğini ve ülkenin laik muhaliflerinin de son umut olarak "Gülen Cemaati destekçilerini" gördüğünü düşünüyor.

BBC Türkçe tarafından yansıtılan makalede Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği faciada çoğu madencinin ölüm sebebi olarak "güvenliksiz çalışma şartları, hükümetin gevşek denetimi ve işletmeci firmanın çıkarını önde tutması" gösteriliyor.

-TEKMELEME FOTOĞRAFI "HÜKÜMETİN YANITINI TEMSİL EDİYOR"-

Economist, Başbakan Erdoğan'ın danışmanının yerdeki bir göstericiyi tekmelediği fotoğraf için de "hükümetin yanıtını temsil ediyor" ifadesini kullanıyor ve şöyle devam ediyor:

"Demokrasilerin çoğunda yaşanan felaket bakanları veya hatta başbakanı işinden edebilirdi. Muhalifler, Erdoğan'ın Ağustos ayında Türkiye'nin seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olma hayallerinin sona erdiğini düşündü. Geçen yılki Gezi protestolarından farklı olarak kurbanlar şehirli 'Beyaz Türkler' veya Kürt, Alevi azınlıklar değil, Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 yıllık iktidarı boyunca desteklediği muhafazakâr Sünnilerdi."

Buna karşın "Yine de Erdoğan muhtemelen, oğulları ve yakın çevresi hakkındaki yolsuzluk soruşturmasını atlattığı gibi Soma'yı da savuşturacak" savını dile getiren dergi, Erdoğan'ın Soma hakkında soruşturma açılacağı sözü vermesine rağmen bu sözüne inananların sayısının az olduğunu yazıyor ve "İslamcı bir eylemci" olarak tanıttığı bir kişinin "Laikler tarafından zincirlenen dindar kitleler şimdi Erdoğan sayesinde kendilerini üstün görüyorlar. Yolsuzluk soruşturmasında olduğu gibi Soma'yı da görmezden gelecekler" sözlerine yer veriyor.

-"BATILI DOSTLARI KAYGILI"-

İngiliz dergisi, muhalefetin de zayıf ve bölünmüş olduğunu belirttiği yorumunda Erdoğan destekçilerinin Soma faciasını propagandalarına alet ettiklerini de yazıyor ve yabancı medyanın da hedef alındığını anlatıyor. Dergi, Türkiye'nin Batılı dostlarının kaygılı olduğunu belirten makalede ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın şu sözleri aktarılıyor:

"Türkiye, istikrarsız bir dönemden geçen dünyanın bu kilit öneme sahip bölgesinde ABD'nin önemli bir ortağı olmalı. Başbakan'ın otoriterliğe yönelik eğilimindeki artış bunu giderek daha güç bir hale getiriyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Economist: Erdoğan Darbe Aldı Ama Tabanın Desteği Güçlü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement