Erkal,149 Kez İzleyici Karşısına Çıktı! - Son Dakika
Güncel

Erkal,149 Kez İzleyici Karşısına Çıktı!

Erkal,149 Kez İzleyici Karşısına Çıktı!

Tiyatro Duayeni Genco Erkal, 4 farklı tek kişilik oyununu, 2011'de toplam 149 kez sahneledi!

17.01.2012 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tiyatro duayeni Genco Erkal, kendi kurduğu Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelenen 4 farklı tek kişilik oyunuyla, 2011 yılında toplam 149 kez izleyici karşısına çıktı! Büyük usta; çoğu oyuncunun gösteremediği performansı göstererek yıl içinde 80 kez "Nereye Gidiyoruz", 52 kez "Kerem Gibi", 8 kez "Marx'ın Dönüşü" ve 9 kez "İnsanlarım" adlı oyunlarını sahneledi. Yeni yılda yeni oyun hazırlıkları içinde olan sanatçı, yeni oyunun sahnelenmesiyle, "İnsanlarım" haricindeki 3 oyununu artık sahnelemeyecek.

2011 yılında sahnelediği 149 gösterimin 56 tanesini İstanbul içinde, 79 tanesini ise Anadolu turnesi kapsamında İstanbul dışı illerde tiyatro severlerle buluşturan Genco Erkal; oyunları 6 kez de yurt dışında sahneleyerek, hem yabancılara hem de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ulaşma fırsatı buldu.

Oyunları ve sergilediği performansıyla izleyenlerin hayranlığını kazanan Erkal, tek kişilik "Nereye Gidiyoruz", "Kerem Gibi" ve "Marx'ın Dönüşü" oyunları, yeni oyununun sahnelenmeye başlamasıyla birlikte artık gösterime girmeyecek.

Tüm yaşamı boyunca düşünceleri uğruna yılmadan mücadele veren bir aydının, Aziz Nesin'in bakış açısıyla ülkenin dertlerini ve insanlarını tanımayı hedefleyen "Nereye Gidiyoruz?"; ölümünün 15. yılında bu büyük gülmece ustasının gözünden ülkenin fotoğrafını çekiyor. Nesin'in, genç kuşaklara tanıtılmasını da amaçlayan Erkal oyunda; içinde yaşadığımız toplumun çelişkilerini ve çıkmazlarını vurucu bir dille yansıtırken, kendine has tarzıyla izleyenleri güldürdüğü bir çağdaş meddah gösterisi sunuyor.

Uyarlamasını ve yönetmenliğini Genco Erkal'ın üstlendiği, müziklerini ise başarılı müzisyen Fazıl Say'ın hazırladığı "Kerem Gibi", Nâzım Hikmet'in şiirlerinden oluşuyor. Oyunda; 20. yüzyılın dünya ölçüsünde en büyük ozanlarından biri olan Nâzım Hikmet'in gençlik yılları, mahkumiyeti, hapishane yılları, açlık grevi, zorunlu sürgünlüğü, vatan hasreti, tüm dünyayı kucaklayan insan sevgisi, dünya barışı için mücadelesi, Kurtuluş Savaşı izlenimleri, belgesel bir filmle bütünleşerek şiirsel bir destana dönüşüyor.

19. yüzyılda getirdiği kapitalizm eleştirisinde bugün de haklı çıkan Karl Marx'ın günümüze yaptığı kısa ziyareti, Erkal'ın eğlenceli anlatımıyla canlandırdığı "Marx'ın Dönüşü" adlı tek kişilik oyunda ise; içinde yaşadığımız dönem ile Marx'ın yaşadığı dönem iç içe geçiyor. Oyunda; Karl Marx'ın, karısı Jenny, kızı Eleanor, dostu Engels ve siyasi rakibi Bakunin gibi karakterlerle ilgili değerlendirmeleri önemli yer tutuyor. Sergilendiği her yerde yoğun ilgi gören oyunda Marx; yaşamıyla ilgili olaylar, Jenny ile evliliği, Londra'ya sürülmesi, üç çocuğunun ölmesi, zamanın politik çatışmaları, İrlanda'nın İngiltere'ye karşı direnişi, Avrupa'daki 1848 devrimleri, Komünist Hareket ve Paris Komünü olayları hakkında konuşuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erkal,149 Kez İzleyici Karşısına Çıktı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement