Gediz'de 32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu Dağıtıldı - Son Dakika
Yerel

Gediz'de 32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu Dağıtıldı

Gediz\'de 32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu Dağıtıldı

Gediz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 32 çiftçiye sertifikalı Macar fiği tohumu dağıtıldı.

14.09.2012 10:21

Gediz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 32 çiftçiye sertifikalı Macar fiği tohumu dağıtıldı.

Gediz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Cihan Ulusoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Fırdan, Gümele, Yeşilçay, Kayaköy, Yunuslar ve Yenikent beldeleri ile Dörtdeğirmen, Çomaklar, Uğurluca, Aşıkpaşa, Karaağaç, Polat, Alikahya, İbrahimkahya, Yukarısusuz, Aksaklar, Karabacaklar, Saruhanlar, Gölcük, Göynükören, Kıran ve Yeşilova köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 32 kişiye toplam bin 650 kilogram sertifikalı Macar fiği tohumu dağıttıklarını bildirdi.

Yem ve saman fiyatlarının yüksek olduğu şu günlerde hayvancılıkla uğraşan çiftçilere alternatif çözümler üretmeye çalıştıklarını belirten Ulusoy, dağıtımında ziraat mühendisleri Ali Osman Gültekin, Canan Karacaoğlu, Elif Genel, Cuma Cepik, Çayhan Şentürk ve Turgut Ahmet Vural'ın görev aldığı sertifikalı Macar fiğinin bölgede yaygınlaştırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Ulusoy, Macar fiğinin, hayvancılık için önemli bir yem bitkisi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Macar fiği, yerli fiğe nazaran soğuğa daha dayanıklı ve daha verimlidir. Bundan dolayı da bölgemiz şartlarında dahi kışlık olarak yetiştirilebilme imkanı vardır. Kuraklığa dayanıklı olduğundan kıraç şartlarda da yetiştirilebilir. Diğer bir avantajı da ağır ve killi topraklara bile uyum sağlayabilmesidir. Macar fiği, ot verimi ve besleme değeri yüksek bir bitkidir. Sulanabilen alanlarda dekara 700-900 kilogram kuru ot vermektedir. Yeşil ve kuru ot olarak yedirilebileceği gibi daneleri kırma yapılarak da verilebilir. Hem otu hem de daneleri oldukça besleyicidir. Tarlalarda ekim nöbeti sistemleri içinde kullanıldığında toprak verimliliğini artırır, suyu ekonomik kullanır ve tarlayı yormaz. Bundan dolayı nadas alanlarında başarıyla kullanılabilir."

Muhabir: Mehmet Altıntaş/ Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gediz'de 32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu Dağıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement