Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler

Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler

Kadıköy'de düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle biri ABD vatandaşı 16 kişinin, 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

18.02.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taksim Gezi Parkı odaklı eylemlere destek vermek amacıyla Kadıköy'de düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle biri ABD vatandaşı 16 kişinin, 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu Adalet Sarayı 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz 14 sanık ile avukatları katıldı.

İddianamenin okunması ve kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanık Engin Aslan, olay tarihinde Ahmet Atakan için düzenlenen yürüyüşe katılmak üzere Kadıköy'e gittiğini ifade ederek, "Ancak burada polisin dağılın uyarısı yaptığını ve göstericilerin barikat kurup, ateş yaktığını gördüm. Polis müdahaleye başlamıştı. Yoğun gaz vardı. Bir apartmana sığındım. 15-20 kadar çevik kuvvet polisi bizi burada darp ederek, gözaltına aldı. Kesinlikle polise yönelik taş, sopa, molotof atmadım ve şiddet içeren eylemde bulunmadım. Suçsuzum" diye konuştu.

Aslan'ın avukatı Neziha Eken, Gezi eylemleri kapsamında hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın ölümünün ülkenin bir çok noktasında infial yarattığını ve bir çok yerde anma yürüyüşü düzenlendiğini dile getirerek, bu kapsamda yürüyüşe katılmanın da her vatandaşın anayasal hakkı olduğunu söyledi.

Sanık Işık Bora Keklik, olay sırasında arkadaşının evinde olduğunu belirterek, "evden çıkarak metrobüse doğru giderken gözaltına alındığını, polislerin de kendisine hakaret ettiği" iddiasında bulundu.

Sanık Orçun Onat Demiröz, göstericiler arasında bulunmadığını savunarak, "Kız arkadaşımla birlikte Kadıköy Kız Lisesi'nde düzenlenen bir kermese gittik. Dönerken polisler bizi durdurdu ve gözaltına aldı. Polise karşı direnmediğim halde darp edildim. Buna ilişkin sağlık raporum da vardır" ifadelerini kullandı.

Sanık Orçun Sevin, 4 arkadaşıyla gösterilere katıldığını belirterek, sadece slogan attığını, polise taş, sopa ve molotof atmadığını ve şiddet içeren eylemde bulunmadığını savundu.

"Gaz maskesi ve baretin suç unsuru gibi gösterilmesine karşıyız"

Olay sırasında yaralananlara yardım etmeye çalıştığını kaydeden sanık Mert Okur, "Kesinlikle gösterilere katılmadım. Grupta yaralananlara insani olarak yardım etmeye çalıştım. Hatta yaşlı bir şahsı bina içine aldım. Bu esnada gözaltına alındım. Çantamda bulunan tıbbi malzemelerde bu amaçla yanımdaydı" diye konuştu.

Sanık Mehmet Rüştü Gündüz, olay günü ikiz kardeşi ve bir arkadaşıyla kafeye gitmek için buluştuklarını anlatarak, o gün yaşadıklarını "Kadıköy'de gösteri yürüyüşü vardı. Yoğun gaz nedeniyle ortamdan çıkmaya çalıştık çünkü arkadaşımızın astımı vardı. Üzerimde bulunan baret, jeoloji mühendisliğinde okumam nedeniyle mesleğim ile ilgili bir eşyamdır. Gaz maskesini de arkadaşımın rahatsızlığı yüzünden yanımda taşımaktaydım" ifadeleriyle anlattı.

Gündüz'ün avukatı Tolga Çakır, gaz maskesi, baret gibi eşyaların suç unsuru gibi gösterilmesine karşı olduklarını ifade ederek, "Bu eşyalar insani amaçla bulundurulmaktadır. Suç unsuru olarak bakılmasına karşıyız" dedi.

Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

Hakim Celalettin Apa, sanık Tanın Osmanoğlu'nun duruşmaya zorla getirilmesine, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak sanık Sarah Elizabeth'in ikamet adresinin istenmesine ve adli emanette bulunan 4 CD'nin bilirkişiye gönderilerek, çözümünün sağlanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Taksim Gezi Parkı olayları kapsamında düzenlenen eylemlere destek verdiği iddia edilen biri ABD vatandaşı 16 kişi hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 7  yıla kadar hapis cezası isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement