Görmeyen Gözleri Azmine Engel Olmadı - Son Dakika
Güncel

Görmeyen Gözleri Azmine Engel Olmadı

(İTÜ) Konservatuvarı'na kabul edildi ve İzmir'e dönüp kendi müzik stüdyosunu kurdu.

02.05.2013 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Efsun Yılmaz - Doğuştan görme engelli Cem Cansız, İzmir'de konservatuvara "kör" olduğu gerekçesiyle alınmayınca, TRT Türk Halk Müziği Ses Yarışması'nda birinciliğini kazandı, İstanbul Teknik Üniversitesi

(İTÜ) Konservatuvarı'na kabul edildi ve İzmir'e dönüp kendi müzik stüdyosunu kurdu.

Cem Cansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978 yılında görmeyen gözlerle başladığı hayat yolculuğunun çok kolay olmadığını, iyi bir eğitim alabilmek için 7 yaşında yatılı okula gittiğini anlattı.

İşçi babasının çaldığı bağlamanın seslerini hatırladığını, müziğe ilgisinin çok küçük yaşlarda başladığını söyleyen Cansız, 18 yaşına kadar hiç müzik eğitimi alma fırsatı yakalayamadığını dile getirdi.

Cansız, lise öğrenimini tamamladıktan sonra İzmir'deki bir üniversitenin konservatuvar sınavına girdiğini ancak "körlere eğitim veremedikleri" gerekçesiyle kabul edilmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"O yıllarda büyük bir gazetenin düzenlediği ses yarışmasında bölge birinciliği elde ettim. Ege Üniversitesi'nin görme engellilere yönelik eğitim şekli bulunmuyormuş. Ben de İTÜ'nün sınavlarına girdim. Orada karşıma engel konulmadı ve eğitimimi tamamladım. Müzikal olarak kendimi sürekli geliştirmeye devam ettim ve İstanbul'da bir albüm hazırlamak için çalıştım. Birkaç denemem oldu ama olaylar düşündüğüm şekilde gelişmedi, benden ajitasyon yapmamı beklediler, farklı beklentileri oldu. Bu nedenle İstanbul macerasını sonlandırdım. İzmir'e dönüp birkaç yıl farklı stüdyolarda çalıştım sonra da bir arkadaşımla DY adını verdiğimiz stüdyomuzu kurduk."

Stüdyoda deneme-yanılma yöntemiyle çalışmalar yaptıklarını, sonunda başarıya ulaştıklarını ve aralarında Cevdet Bağca'nın da yer aldığı sanatçılarla stüdyoda çalışma fırsatı yakaladıklarını ifade eden Cem Cansız, müzik yönetmenliği yaptığını, bağlama çaldığını ve 80'in üzerinde çalışmaya katkıda bulunduğunu, hayatını da müzik yaparak kazandığını vurguladı.

Stüdyosunda "Aşkın söylettikleri" adını verdiği albümünü de hazırlayan Cansız, albümün piyasaya çıkması için sponsor arayışında olduğunu dile getirdi.

-Görmez dedikleri göz görmeye başladı-

Cem Cansız, doktorların kendisini "umutsuz vaka" olarak gördüğünü ancak Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez'in 2008 yılında yaptığı kornea nakil operasyonu ile yüzde 3 oranında görmeye başladığını anlattı.

Yakınlarına bağımlı olmaktan kurtulduğu, otobüse yalnız binebildiği için çok mutlu olduğunu ifade eden Cansız, Eğrilmez'in bir başka hastasıyla Kornea İkilisi'ni kurduklarını, önemli organizasyonlarda seslendirdikleri eserlerle insanları organ bağışına teşvik ettiklerini belirtti.

Engelli insanların karşılaştıkları büyük zorluklara olumlu yaklaşmadığı takdirde hayatın çekilmez hale gelebileceğini bu yüzden engeline gülüp geçtiğini, sokakta yaşadığı komik olayları da gösteri haline getirdiğini kaydeden Cansız, şunları söyledi:

"Engelli insanın yaşadıkları ile dalga geçebilmesi çok zor. Birtakım şeylerin üstüne basıp da geçmek kolay değil. Bende bu durum kendiliğinden gelişti. Benim tavrım engellilere bir mesaj verebilirse çok büyük sevinç kaynağı olur. Engelliler büyük cevhere sahip, yılmayın, o cevheri keşfedin."

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görmeyen Gözleri Azmine Engel Olmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement