Hamilelikte Bu Enfeksiyonlara Dikkat! - Son Dakika
Kadın

Hamilelikte Bu Enfeksiyonlara Dikkat!

Hamilelikte Bu Enfeksiyonlara Dikkat!

Hamilelik döneminde meydana gelen bir enfeksiyon, bebeğinizde ömür boyu kalıcı bir hastalığa neden olabilir.

20.12.2011 16:30  Güncelleme: 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Sitomegalovirüs' tedavisi pek mümkün olmayan ciddi bir enjeksiyon türüdür. Bu konuda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy hayat kurtaran bilgiler veriyor.

Sitomegalovirüs Nedir? 

Herpes virüs ailesinden bir DNA virüsü olan Sitomegalovirüs (Cytomegalovirus, CMV) en çok hamilelik ve doğum öncesinde görülüyor. İnsanların yarısından fazlasında görüldüğünden çok sık karşılaşılan bir enfeksiyon olarak kabul ediliyor.

Nasıl Bulaşır?

Enfeksiyonların çoğunda olduğu gibi 'Sitomegalovirüs' de vücut sıvıları ile bulaşabilir.

En sık bulaşma şekilleri şunlar:

İdrar

Tükürük

Gözyaşı

Semen

Anne sütü gibi vücut sıvıları

Cinsel ilişki

Kan nakli

Hamilelik esnasında bebeğe geçebilir

Emzirme sırasında bebeğe bulaşabilir.

Hissedilen Belirtileri Nelerdir?

Sitomegalovirüs enfeksiyonu genellikle belirti vermeden geçiriliyor. Bazı vakalarda ise hafif ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrıları, lenf bezlerinde şişme görülüyor. Hasta CMV enfeksiyonu ilk kez geçiriyorsa, buna primer enfeksiyon deniyor. Geçirilen ilk enfeksiyonun ardından virüs vücutta kalıyor ve sessiz hale geliyor. Daha sonraki dönemlerde hastalık tekrarlarsa yeniden aktif hale gelebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlara rekürren enfeksiyon adı veriliyor. Bir anne adayının hamilelik süreci boyunca hem primer hem de rekürren enfeksiyon geçirme olasılığı olabiliyor.

Hamilelikte 'Primer CMV' Enfeksiyonu

Hamileliklerinden önce CMV enfeksiyonu geçirmemiş kadınların yüzde 1-4'ü hamilelik esnasında ilk kez enfeksiyona yakalanabiliyorlar. Bu anne adaylarından yaklaşık yüzde 20-40'ı CMV enfeksiyonunu bebeğe geçiriyor. Bebeklerden 10'da 1'i ise enfeksiyondan etkileniyor. CMV enfeksiyonundan etkilenen bebeklerin göz, karaciğer, dalak, beyin gibi organlarında zararlar oluşabiliyor. Bebekte sitomegalik inklüzyon hastalığı (konjenital sitomegalovirüs enfeksiyonu) denen bir durum oluşuyor.

Hamilelikte 'Rekürren CMV' Enfeksiyonu

Anne adayının hamilelik sırasında rekürren CMV enfeksiyonu geçirme olasılığı daha yüksek olmasına rağmen, bebeğin bundan rahatsızlıktan etkilenme riski daha düşük. Rekürren CMV enfeksiyonun hamilelik esnasında bebeğe geçme olasılığı yüzde 1-2 arasında. Hamilelikte bebeğin rekürren CMV enfeksiyondan etkileme riski daha az olsa da, kısa veya uzun dönemde sorunlar ortaya çıkabiliyor.

CMV Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konuluyor?

Kesin teşhis konulabilmesi için hamileye kan testi yapılıyor. Test sonucunda CMV IgM antikorunun pozitif olması anne adayının hastalığı yeni geçirdiği anlamına geliyor. Eğer CMV IgG antikorunun pozitif çıkması enfeksiyonun daha önce geçirildiğini gösteriyor. Primer enfeksiyonların yüzde 75'inde CMV IgM antikoru pozitiftir. Rekürren enfeksiyonların ise yüzde10'u pozitiftir. Bu nedenle IgG titresindeki 4 katlık artış, yeni geçirilen enfeksiyon tanısını koymakta daha kullanışlı.

Hamileleikte 'CMV' Enfeksiyonu

Hamilelikte CMV enfeksiyonu geçiren anne adaylarının hastalığı bebeklerine geçirme olasılıkları ve bebeklerin etkilenme olasılığı oldukça düşük. Ancak hastalıktan etkilenen bebeklerde çok ciddi problemler görülebiliyor. Bunun dışında enfeksiyon ilk kez veya tekrarlar vaziyette geçiriliyor olsa da tanı koymak oldukça zor. Belirtiler çok hafif olduğundan bu bulgulardan yola çıkmak da tanı için yeterli değil.

Kaynak: ElmaElma.com

Son Dakika Kadın Hamilelikte Bu Enfeksiyonlara Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement