Havuzlarda Çocukları Bekleyen Tehlike - Son Dakika
Güncel

Havuzlarda Çocukları Bekleyen Tehlike

Yüzme havuzları çoğunlukla açık alanda olmaları sebebiyle havadan gelen toz ve bitki tohumları ile mikroorganizmalar için gayet elverişli bir ortamdır.

20.08.2018 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzme havuzları çoğunlukla açık alanda olmaları sebebiyle havadan gelen toz ve bitki tohumları ile mikroorganizmalar için gayet elverişli bir ortamdır. Ayrıca insan vücudundan dökülen deri parçacıkları, salgılar, sürülen kozmetik ürünler, güneş yağları, sabun artıkları da suda kirletici etki yaratmaktadır.

Havuz suyu belli bir sıcaklığa ulaştığında oluşan yosun, bakteri ve virüslerin çoğalması için ideal bir ortam hazırlar ve bu mikroorganizmalar sağlığa zarar verir. Yüzme havuzundaki suyun temiz berrak olması, biyolojik açıdan insan sağlığına zarar vermemesi ancak uygun dezenfeksiyonun yapılması ile mümkündür. Bu amaçla en sık suda hızlı çözünen organik yapıda olan klor kullanılır. Ayrıca ozon ve ultraviole gibi alternatif dezenfeksiyon yöntemleri de uygulanmaktadır. Havuz suyunun belli bir PH değerinde tutulması ve klor oranının standartlara uygun olması gerekmektedir. İnsan sağlığını korumak amacıyla yapılan dezenfeksiyon yöntemlerine rağmen yine de bazı hastalık yapıcı etkenler havuz sularında yaşayabilmektedir.

BEBEKLER KAÇINCI AYDAN İTİBAREN DENİZE SOKULMAYA BAŞLANMALI?

En sık karşılaştığımız sorulardan birisi de çocukların kaç yaşında havuza girebileceği konusudur. Çocukların havuza 2 yaşından sonra girmesi daha çok önerilmektedir. 2 yaşında bağışıklık sistemi daha gelişmiş ve güçlenmiş olacaktır. Aşı programı 2 yaşa kadar tamamlanmış ve özellikle havuz suyundan bulaşabilecek hepatit A ve hepatit B hastalıkların aşıları bu yaş civarında bitmiş olacaktır.

YAZ AYLARINDA ÇOCUKLARA DENİZ VE HAVUZDAN BULAŞABİLECEK HASTALIKLAR

Havuzdan tifo, koli basili, legionella, shigella, giardia, dizanteri,rotavirus, hepatit A,hepatit E, hepatitB, kriptosporidium, mantar enfeksiyonları gibi çeşitli mikroorganizmalar bulaşabilmektedir.Bu mikroplar sindirim sisteminde ishal kusma, gözde konjonktivit,kulakta otit,burunda rinit,ağızda aft yaralar,boğazda tonsillit ve farenjit,ciltte mantar,impetigo veya uyuz,üriner sistemde idrar yolu enfeksiyonu sistit ve kız çocuklarında vajinit gibi çok çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.

ÇOCUKLARIN HASTALIKLARA YAKALANMAMASI İÇİN AİLELERİN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Öncelikle yetişkin-çocuk ayırımı yapılmış ve kalabalık olmayan havuzlar tercih edilmelidir. Havuz kenarlarında bilgilendirme panolarında havuzun standart dezenfeksiyonuna yönelik suyun PH, serbest klor seviyesi ve en son bakım zamanı yazılı olmalıdır. Havuz suyu fiziki anlamda temiz berrak görünümlü ve sirkülasyonu yapılıyor olmalıdır.

Havuza girmeden önce uygun antiseptik sıvılar ile ayak temizliği yapılmalı, duş alınmalıdır. Havuz kenarı kaygan zeminde oluşabilecek kazaları önlemek için tabanı kaymaz terlik giyilmeli ve bu terlikler sadece bu alanda kullanılmalıdır.

Yüzme bilmeyen çocuk, kolluk simit gibi önlemler alınarak yetişkin gözetiminde havuza girebilir.

Tuvalet eğitimini henüz tamamlamamış çocuklar günlük alt bezi ile havuza sokulmamalı, havuza uygun bez kullanılmalı ve çok uzun süre suda tutulmamalıdır. Tuvalet eğitimini tamamlamış çocuklar ise öncesinden tuvalete götürülmeli, havuz içinde tuvaletini yapmaması konusunda uyarılmalıdır. Havuza tükürülmemeli ve havuz suyu yutulmamalıdır. Böylelikle muhtemel ateşli ishallerin, ağız boğaz yaralarının önüne geçilmiş olacaktır.

Ciltte açık yara varsa iyileşmesi için beklenmelidir. Aksi takdirde cilt yaraları ilerleyebilir.

Kulakla ilgili muhtemel problemlerden korunmak için aktif orta kulak enfeksiyonu geçirirken, kulak zarı delikken veya kulağa tüp takılıyken havuza girilmemeli, kulak tıkacı kullanılmalıdır.

Göz hastalıklarından konjonktivit veya klor tahrişinden korunmak için su altı gözlüğü kullanılmalı ya da suyun altında gözler kapalı tutulmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için ıslak mayo ile beklenmemeli, kuru olanı ile değiştirilmelidir. Havuzdan sonra duş alınmalı ve kişisel havlu ile kurulanmalıdır. Bol su içilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu geçirilmekte iken havuza girilmemelidir.

Suya atlayarak dalma esnasında hızla burundan giren su sinüslere kolay ulaşır ve ortamda uygun bakteri varsa sinüzite neden olabilir. Bunu önlemek için suya dalma anında ağız ve burunun kapalı tutulması konusunda çocuklar uyarılmalıdır.

Havuza herhangi bir içecek veya yiyecek ile girilmemeli olası boğulma tehlikesine karşı dikkatli olunmalıdır.

Hiçbir evcil hayvan havuza sokulmamalıdır.

Çocukların eğlenirken sağlıklarından olmamaları için yetkililere ve ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Sağlıklı,mutlu ve huzurlu tatiller dileğiyle...

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Havuzlarda Çocukları Bekleyen Tehlike - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement