I. Faysal - Son Dakika
Güncel

I. Faysal

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Dünyaya Yön Verenler Dizisi'ne eski Irak kralının biyografisi ile devam ediyor.

06.04.2016 15:08

1916 yılında Osmanlılara karşı ayaklanan Mekke Şerifi Hüseyin'in oğlu ve Arap aşiret kuvvetlerinin komutanı Kral Faysal'ın biyografisi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Dünyaya Yön Verenler Dizisi'nin 33. kitabı olarak raflardaki yerini aldı.

İngiltere mandası altında kral olmaya istekli olan Faysal, Arabistanlı Lawrence'ın desteğiyle rakip kral adaylarına tercih edilerek 1921 yılında tahta oturtuldu. Saltanatı boyunca, işgalciler tarafından başlarına getirilen bu yabancı Sünni kralı kabul etmeyen Şii çoğunlukla, dayatmacı İngilizler arasında krallığını ayakta tutmaya çalıştı. Gelişmiş görev bilinci ile yaşadığı coğrafyanın imkânsızlıklarına rağmen, en azından kâğıt üzerinde bağımsız bir devlet olarak, ülkesinin 1932 yılında Milletler Cemiyeti'ne kabul edilmesini sağladı.

Yüz yıllık perspektiften bakıldığında Faysal, bağımsızlık ve özgürlük talebinin dünyanın her yanını sardığı bir dönemde, bölgeye ilişkin emperyal vizyonun kurumsallaşmasına katkıda bulunarak Irak ve Suriye'nin bugünkü halini hazırlayan yerli isimler arasında yer alıyor. I. Faysal'ın biyografisi, kapsamlı bir analiz sunarak, ülkeyi modernleştirme gayreti, sömürgecilik gerçekleriyle kavmiyetçilik ve mezhepçilik duvarlarına çarparak parçalanan vesayet altındaki bir kralın hazin hikâyesini, son derece etkileyici bir şekilde aktarıyor. Eser, tarih severlerin yanı sıra Ortadoğu'nun bugünkü durumunu anlamak isteyenler için de aydınlatıcı bir kaynak niteliğinde.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel I. Faysal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement