İngiltere'de muhalefet, hükümeti suçla mücadele edememekle suçladı - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de muhalefet, hükümeti suçla mücadele edememekle suçladı

İngiltere\'de muhalefet, hükümeti suçla mücadele edememekle suçladı

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, 13 yıllık Muhafazakar Parti iktidarının suçlularla mücadele edemediğini ve birçok suçlunun hakim karşısına dahi çıkmadığını savundu.

22.03.2023 17:07  Güncelleme: 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, 13 yıllık Muhafazakar Parti iktidarının suçlularla mücadele edemediğini ve birçok suçlunun hakim karşısına dahi çıkmadığını savundu.

Başbakan Rishi Sunak, parlamentoda haftalık yapılan "Başbakana Sorular" oturumunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Starmer, Lordlar Kamarası üyesi Louise Casey'nin ülkenin en büyük polis gücü olan Londra Metropolitan Polisini kurumsal olarak ırkçı ve kadın düşmanı olmakla suçlayan, polisin kadın ve çocukları korumakta yetersiz kaldığına yönelik ifadelerin yer aldığı raporunun bulgularına ilişkin Sunak'a sorular sordu.

"Raporun bulgularına katılıyor mu?" sorusuna yanıt veren Sunak, "Rapor karşısında dehşete düştüm. Halkın güvenine, görevlerine ihanet eden polis memurlarının karıştığı tiksindirici olaylar hiçbir zaman kabul edilemez ve hiç yaşanmamalıydı." dedi.

Sunak, Londra Belediye Başkanı ve Metropolitan Polis yetkilileriyle konu üzerine çalıştıklarını kaydederek, "Metropolitan Polisi, hizmet etmekten gurur duyduğu insanların güvenini kazanmak için çok yoğun çalışıyor." diye konuştu.

Benzeri olayların tekrar yaşanmaması için güvenlik soruşturması konusunda bazı düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Sunak, tecavüz suçlularının yüzde 1,6'sının ceza almasına ilişkin soruya ise "Casey, Metropolitan Polisinin sorumluluğunun Londra Belediye Başkanı'nda olduğunu, Belediye Başkanı ile Polis arasındaki ilişkinin işlevsiz olduğunu söylüyor. (Starmer) Söz aldığında bu konuyu İşçi Partili Londra Belediye Başkanıyla ele alacağını söyler." sözleriyle yanıt verdi.

"Başbakan ülkede her şey iyiymiş gibi davranıyor"

Starmer, hükümetin sorumluluk almamasını eleştirerek, "Tecavüzcülerin yüzde 98'inin ceza almamasından gurur duyuyor musunuz?" diye sorması üzerine Sunak, ülkede polis sayısı, yakalama sayısı ve ceza sürelerinin arttığını söyledi.

Ülkede hırsızlık suçlularının yüzde 96 oranında ceza almadığını kaydeden Starmer, "Başbakan ülkede her şey iyiymiş gibi davranıyor. Westminster'dan çıkıp Britanya sokaklarında insanlara her şeyin iyi olduğunu söyleyin ve ne cevap alacağınızı görün." ifadelerini kullandı.

Sunak, Muhafazakar Parti göreve geldiğinden bu yana göreve alınan 20 bin polis ve verilen yetkilerle şiddet içeren suçların yüzde 40, hırsızlığın yüzde 56 azaldığını belirtti.

Casey Raporu

Mart 2021'de Sarah Everard adlı kadının, bir polis tarafından kaçırılıp tecavüz edildikten sonra öldürülmesinin ardından Londra Metropolitan Polisine yönelik inceleme başlatan Casey'nin yayımladığı bağımsız rapor, polis teşkilatının "tamamen elden geçirilmesi" gerektiğini ortaya koymuştu.

Parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası Üyesi Casey'nin yayımladığı 363 sayfalık nihai raporda, Londra Metropolitan Polisinin kurumsal olarak "ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik" olduğu belirtilmişti.

Teşkilatın liderlik kadrosunun, on yıllardır bu durumu kabul etmediği vurgulanan raporda, "ayrımcı ve zorba davranışların kökünü kazımakta sistematik başarısızlığa" dikkat çekilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de muhalefet, hükümeti suçla mücadele edememekle suçladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement