Irak Asıllı Amerikalı Ibrahim Al-marashi, Irak Savaşı'nda ABD Medyasını Anlattı - Son Dakika
Güncel

Irak Asıllı Amerikalı Ibrahim Al-marashi, Irak Savaşı'nda ABD Medyasını Anlattı

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Al-marashi, Özellikle ABD Medyasında, Irak'ta Yaşanan İşgalin Gerçek Yüzünün Gösterilmediğini Belirterek, Körfez Savaşı'ndan Bu Yana Savaşın Bir Eğlence Biçimine Dönüştürülerek Toplumsal Sempati Yaratılmaya Çalışıldığını Söyledi.

07.04.2007 18:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Al-Marashi, özellikle ABD medyasında, Irak'ta yaşanan işgalin gerçek yüzünün gösterilmediğini belirterek, Körfez Savaşı'ndan bu yana savaşın bir eğlence biçimine dönüştürülerek toplumsal sempati yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

Dr. İbrahim Al-Marashi, Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Akıner'in Uluslararası Medya Sistemleri isimli dersine katılarak, konferans verdi. Irak asıllı Amerikalı Ibrahim Al-Marashi, Amerika ve Irak toplumlarında, şiddetin ve savaşın medya yoluyla işleniş biçimi hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Özellikle ABD medyasında, Irak'ta yaşanan işgalin gerçek yüzünün gösterilmediğini ileri süren Al-Marashi, Körfez Savaşı'ndan bu yana savaşın bir eğlence biçimine dönüştürülerek toplumsal sempati yaratılmaya çalışıldığının altını çizdi.

"Savaşın televizyonlardan naklen verilmesi, fikirlerin yaygınlaştırılması için son derece önemli bir araçtır" diyen Al-Marashi, "ABD'de savaş, çeşitli pazarlama yöntemleri ve halkla ilişkiler kampanyalarıyla halka benimsetildi ve destek sağlandı" dedi.

Amerika'da savaşın basitleştirilerek eğlenceli bir hale getirildiğini vurgulayan Al-Marashi, Irak yöneticilerinin yüzlerinden oluşan iskambil kağıtları, Barbie'nin rüya evine karşılık bombalanmış evi ve Uday Hüseyin bebekleri gibi oyuncaklar üretildiğini ve bu oyuncakların 3 yaş üstü çocuklara sunulduğunu kaydetti.

Küçükler için olduğu kadar büyükler için de oyun araçları üretildiğini ileri süren Al-Marashi, Hummer tipi arabalar, Counter Strike gibi bilgisayar oyunlarıyla savaşın popüler hale getirildiğini ifade etti.

Amerikan medyasının savaşın tek yüzünü gösterdiğini belirten Al-Marashi, özellikle sinema filmlerinde savaşan Amerikan askerlerinin kahraman, karşıtlarının ise kötü olarak yansıtıldığını kaydetti.

Irak işgalinin, Amerika tarafından çarpıtıldığını ya da dezenformasyona uğratıldığını söyleyen Al-Marashi, propagandalarını güçlendirmek için işgale "Irak'a Özgürlük Operasyonu" isminin verildiğini kaydetti. ABD'de, toplumsal ve dış politika olaylarında görüş bildiren uzman kişilerin "Media Punditry" adıyla televizyonlarda halkı yönlendirdiğini belirten Al-Marashi, "Özellikle 11 Eylül olaylarından sonra Media Punditry'ler daha da önemsenmeye başlandı. Bu kişiler halk üzerinde öylesine etkili olmaya başladı ki, karar vericiler ve kanaat önderleri de uzman olarak adlandırılan bu kişilerin söylediklerine göre kararlar almaya başladılar" diye konuştu.

Irak medyasının, Irak'da yaşayan etnik gruplara göre çeşitlendiğini ifade eden Al-Marashi, televizyon kanallarının temsil ettikleri gruplara ve bu grupların işgale bakışlarına göre yayın yaptıklarını belirtti.

(ÖT-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Irak Asıllı Amerikalı Ibrahim Al-marashi, Irak Savaşı'nda ABD Medyasını Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement