Irak'ın 2015 Bütçesi, Mali Açıktan Dolayı Onaylanamıyor - Son Dakika
Güncel

Irak'ın 2015 Bütçesi, Mali Açıktan Dolayı Onaylanamıyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle açık veren bütçe, Parlamento'da birkaç defa görüşülmesine rağmen onaylanmadı Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Üyesi Kasım: "2015 bütçesindeki mali hesaplamalar ve diğer konular, Bakanlar Kurulunca düzgün bir şekilde planlanmadan Parlamento'ya gönderildi.

11.01.2015 12:49

Irak Bakanlar Kurulu tarafından geçen aralık ayında kabul edilen 2015 yılı bütçesi, mali açık ve diğer sıkıntılar nedeniyle Parlamento'dan geçmiyor.

Bakanlar Kurulunca karara bağlanan 100 milyar dolarlık 2015 bütçesi, Parlamento Genel Kurulu'nda birkaç kez görüşülmesine rağmen milletvekillerince onaylanmadı.

Parlamentodaki Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Üyesi Muna Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "2015 bütçesindeki mali hesaplamalar ve diğer konular, Bakanlar Kurulunca düzgün bir şekilde planlanmadan Parlamento'ya gönderildi. Bu durum, bütçenin onaylanmasındaki gecikmeye neden oldu. Yeni hükümet, eski hükümetin başarısız politikaları ve öngörüsüzlüğü üzerine kurulduğu için pek çok konuyu daha detaylı ve etkin bir şekilde ele almak zorunda" dedi.

Parlamento Maliye Komisyonu Üyesi Mesut Haydar da bütçedeki açık ve diğer bazı konular üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini, henüz nihai bir çözüme varılamadığını belirtti. "Petrol fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüşlerin yaşanması, bütçedeki açığı büyütecek" diyen Haydar, "Söz konusu açığı düşürmek için işletim bütçesini azaltmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken memur maaşları, sosyal refah düzeyi, vatandaşların gündelik yaşamları ve diğer önemli hizmet alanlarının etkilenmemesini göz önünde bulunduruyoruz" şeklinde konuştu.

Haydar, Maliye Komisyonu tarafından bütçeye ilişkin nihai raporun, Parlamento'ya sunulmasının ardından ocak sonu ya da şubat ayı başında bütçenin onaylanabileceğini bildirdi.

Irak bütçesinin yüzde 95'i petrolden elde edilen gelirden oluşuyor. 2015 bütçesinin, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle 100 milyar dolar olması öngörülüyor. 143 milyar dolar olarak hesaplanan 2014 bütçesine göre daralma yaşanan 2015 bütçesi, ülke için mali krizin büyümesi anlamına geliyor. Merkezi hükümet söz konusu açığı kapatmak için araç, internet ve cep telefonu kullanımına vergi getirmeyi planlıyor. - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ın 2015 Bütçesi, Mali Açıktan Dolayı Onaylanamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement