İspanya'da San Fermin Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

İspanya'da San Fermin Festivali

Amerikalı gazeteci yazar Ernest Hemingway'in meşhur ettiği Pamplona kentindeki San Fermin festivali, alınan yeni önlemlerle bu yıla hazırlandı.

05.07.2014 14:32  Güncelleme: 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Çağ'a kadar uzanan geçmişi olan ancak 1923 ve 1959 yılları arasında bölgeyi ziyaret eden Amerikalı gazeteci yazar Ernest Hemingway'in meşhur ettiği Pamplona kentindeki San Fermin festivali, alınan yeni önlemlerle bu yıla hazırlandı.

İspanya'nın kuzeyindeki Navarra bölgesindeki 23 kilometrekarelik yüzölçümüne ve yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Pamplona kentinin ekonomik açıdan en önemli geçim kaynağı olan festival, özelliğini kaybetmeden ayakta kalmayı başarıyor. İspanya'daki ekonomik kriz her sektörü etkilediği gibi San Fermin festivalinde de bazı kesintileri zorunlu kılarken, geçen yıla oranla düşürülen bu yılın bütçesinin 1,1 milyon avro olduğu açıklandı.

6-14 Temmuz'da yapılacak festival boyunca kent nüfusunun 5 kat artarak 1 milyonu bulması tahmin ediliyor. Festival süresince neredeyse her yarım saatte bir kültürel etkinlik organize edilirken, yüzde 72'si müzik ve dans olmak üzere toplam 443 resmi etkinlik açıklandı. Pamplona'daki resmi turizm ofisinin yayınladığı araştırma sonucuna göre, kente gelen turistlerin günlük ortalama harcaması ise 110 avro olarak belirtildi. San Fermin'i en iyi şekilde kullanan Pamplona'da, otel fiyatlarının 2-3 kat arttığı, bar, restoran ve mağazaların maksimum kapasitede çalıştığı görüldü.

Bu arada San Fermin'in bu yılki en büyük özelliği, güvenlik önlemleri olacak. Navarra özerk bölgesinin farklı yerlerinden toplam 3  bin 500 polis, festival süresince görev yapacak. Pamplona Belediye Başkanı Enrique Maya, son yıllarda artan kadınlara yönelik cinsel tacizlere bu yıl göz yummayacaklarını söyledi. Maya, taciz yapanlara güvenlik güçlerinin müdahale edeceğini, balkonlara yerleştirilen kameralarla kimlik tespitlerinin yapılacağını kaydetti. Geçen yılki açılışta 49 kadın, tacize uğradığına ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu.

İnsanların boğalarla yaptığı koşu sırasında kurallara uymayan ve kamu düzenini bozanlara da (alkol veya uyuşturucu aldıktan sonra koşuya katılmak ya da koşu alanına bisiklet veya patenle girmek gibi) 600 ila 600 bin avro arasında değişen para cezaları verileceği duyuruldu. Festivalin en çarpıcı bölümü olan, "El encierro" olarak adlandırılan insanların boğalarla sokakta koşması, ortalama 3 dakika 55 saniye sürüyor. Akşam arenada matadorun karşısına çıkacak 6 boğa, saat 07.15'de kent içindeki 850 metrelik yolda koşturulurken, buna katılmak isteyenlerin, 16 yaşından büyük olması, üzerlerine beyaz renkli ve rahat koşabilecekleri kıyafet giymeleri, spor ayakkabıları olması gerekiyor. Koşuyu balkondan izlemek isteyenler için ise kişi başına 50-100 avro isteniyor. 1922 yılından bu yana boğaların boynuzları nedeniyle toplam 15 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı.

Festivalin geleneksel kıyafeti olan beyaz elbise ve kırmızı fularlı binlerce kişiyi bir araya getiren San Fermin, 6 Temmuz'da belediye binasından atılacak fişekle resmen başlayacak. - Navarra

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İspanya'da San Fermin Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement