İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Kültür Sanat

İzmir, yeni yılın ilk haftasında farklı salonlarda çeşitli etkinliklerle, sanatseverlere bol seçenekli kültür sanat gündemi sunuyor.

05.01.2012 10:00

İzmir, yeni yılın ilk haftasında farklı salonlarda çeşitli etkinliklerle, sanatseverlere bol seçenekli kültür sanat gündemi sunuyor.

Yeni yıla 30 Aralık Cuma akşamı verdiği renkli konserle "merhaba" diyen İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yarın akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 2012'nin ilk konseriyle dinleyicisinin karşısında olacak.

Konserde orkestrayı Roma'da doğan ve Roma "Santa Cecilia" Konservatuvarı'nın piyano, kompozisyon, koro ve orkestra yönetimi bölümlerinden pekiyi dereceyle mezun olan, aynı zamanda dünyanın en önemli opera, senfoni orkestralarına ve festivallerine davet edilen şef Antonio Pirolli yönetecek.

Konserde solist olarak İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın üçüncü konzertmaisteri olan keman sanatçısı Deniz Akıncı görev yapacak.

İZDSO, yeni yılın ilk konserinde, Giacchino Rossini'nin "Semiramis Operası Uvertürü"nü, Camille Saint-Seans'nin "Keman Konçertosu No. 3 si minör Op. 61" eserini ve Sergei Prokofiev'in "Romeo Julliet" bale süitinden bölümleri yorumlayacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) bu hafta "Pamuk Prenses" balesi ile

"Aşk-ı Memnu" operasını izleyicisiyle buluşturacak.

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde bugün minik izleyiciler, bu sezon kendileri için hazırlanan tek perdelik "Pamuk Prenses" balesini izleyebilecek.

İZDOB'un Elhamra Sahnesi'nde ise 7 Ocak Cumartesi akşamı, Selman Ada'nın bestelediği "Aşk-ı Memnu" operası yeniden İzmirliler için perdelerini açacak. İki perdelik operanın rejisörlüğünü Rıza Murat Göksu üstleniyor.

İzmir Sanat, 11 Ocak Çarşamba gecesi Tamer Temel Quintet Konseri'ne ev sahipliği yapacak.

İzmir Sanat Büyük Salon'da saat 20.00'de başlayacak konserde, vokalde Çağıl Kaya'ya tenor saksafonda Tamer Temel, piyanoda Serkan Özyılmaz, kontrbasta Volkan Topakoğlu, davulda Ferid Odman eşlik edecek.

-"Yeniden Sinematek" etkinlikleri-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 yıldan bu yana sürdürdüğü "Yeniden Sinematek" etkinliklerine "Japon sineması" ile devam ediyor.

Ekim ve kasım aylarında komedi filmleri, aralık ayında ise fantastik filmlerle buluşan İzmirliler, Ocak ayında Japon sinemasına damga vuran filmleri izleme şansı bulacak.

Kültürpark alanındaki İzmir Sanat'ta saat 20.00'de başlayacak filmler ücretsiz izlenebilecek.

Etkinlik kapsamında ilk olarak yarın akşam Akira Kurosawa'nın yönettiği

"Rashomon" isimli film izlenebilecek. Ünlü yönetmenin uluslararası alanda ismini duyurduğu ve Japon sinemasına dikkatleri çeken 1950 yapımı film, 1951'de Venedik Film Festivali'nde de "Altın Aslan" ödülünü almıştı.

Gösterimler, 13 Ocak Cuma günü Kenji Mizoguchi'nin "Yağmurdan Sonraki Soluk ve Gümüş Ayın Öyküleri-Ugetsu Monogatari" isimli filmleriyle devam edecek.

İzmirliler, 20 Ocak Cuma günü ise usta yönetmen Yasujiro Ozu'nun "Tokyo Monogatari-Tokyo Hikayesi" filmini izleyebilecek. Film, yönetmenin baş yapıtı kabul ediliyor. Sinematek gösterimlerinin son filminde, 27 Ocak Cuma günü, yönetmenliğini Kon Ichikawa'nın yaptığı, 2. Dünya Savaşı'nın başlarında Burma'da geçen bir hikayeyi anlatan "Burma Arpı-The Burmese Harp" filmi beyazperdeye yansıyacak.

-İZDT'de bu hafta-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT) bu hafta 4 salonda 7 oyunla perdelerini açacak.

İZDT'nin Konak Sahnesi'nde 8 Ocak Pazar gününe kadar "Bir Garip Orhan Veli" tiyatroseverlerin karşısında olacak. Orhan Veli Kanık'ın şiirlerinden Murathan Mungan'ın uyarladığı ve Tayfun Eraslan'ın yönettiği tek perdelik "Bir Garip Orhan Veli", izleyicileri şairin penceresinden şiir yolculuğuna çıkarıyor. Minik izleyiciler, 8 Ocak Pazar günü sezonun yeni çocuk oyunlarından "İki Kova Su"yu izleyecek. Konak Sahnesi, haftanın kalanında "Yerin Altında" isimli oyuna ev sahipliği yapacak. Sema Göktaş'ın yazıp Tayfun Erarslan'ın yönettiği iki perdelik oyunda, fantastik bir konu, trajikomik ele alınıyor. Oyun, "Dünyayı tehdit eden felaket senaryoları gerçekleşse günümüz Türkiye'sinde neler olurdu-" sorusuna eğlenceli bir anlatımla yanıt arıyor.

Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda, 10 Ocak Salı ve 11 Ocak Çarşamba akşamları, Bülent Arın'ın yönettiği "Kadın ile Memur" adlı oyun sahnelenecek. Oyunda, monoton bir yaşama sahip bir memurun sabah iş yerinde karşılaştığı kadınla devletin işleyişi, bürokrasi, politika, yaşam biçimleri hakkında konuşmaya başlaması ve ardından sistemi ve kendini sorgulaması anlatılıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde bu hafta da Shakespeare'in unutulmaz klasiği "Romeo ve Juliet" izleyicinin karşısında olacak.

Konak Melek Ökte Sahnesi, hafta sonunu "Kedigöz Danışman" ile minik izleyicilere ayırırken hafta içi "Sıçan" adlı oyuna ev sahipliği yapacak. Justine Del Corte'nin yazdığı, Barış Eren'in çevirdiği, Sinan Pekinton'un yönettiği "Sıçan"da kız kardeşlerin kocalarıyla birlikte New York'ta bir apartman dairesinde yaşadıkları çelişkilerin eğlenceli hikayesi anlatılıyor.

-Sergiler, etkinlikler-

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği bünyesinde hizmet veren İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Polonya Büyükelçiliği ve Kedi Kültür Sanat Merkezi'nin iş birliğiyle düzenlenen karikatür sergisinde AB sorunları farklı bir bakış açısıyla ele alınıyor. Alsancak'taki Kedi Kültür Sanat Merkezi'ndeki sergide, Polonya'nın en seçkin 9 grafik sanatçısı ve karikatüristinin 39 çalışması sanatseverlerle buluşuyor.

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi, Mahmut Turgut'un "Dünya Çocukları" fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Karikatürist Aziz Yavuzdoğan, 30. sanat yılı kapsamındaki "Yazısız Şeyler" isimli karikatür sergisini Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi'nde izlenime sundu.

Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, 7 Ocak Cumartesi akşamı, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde Jean Genet'nin yazdığı "Hizmetçiler" adlı oyunu izlenime sunacak.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement