Jandarma Genel Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Jandarma Genel Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahındaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

23.11.2017 19:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahındaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanık Cüneyt Berber'in savunmasıyla başladı.

Olay tarihinde Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde Bilişim Suçları istihbarat astsubayı olarak görev yaptığını belirten Berber, 15 Temmuz akşamı evinde bulunduğu sırada üsteğmen Yunus Özer'in kendisini arayarak görev olduğunu söylediğini bunun üzerine iş yerine gittiği ifade etti.

Yenimahalle'deki Ankara İl Jandarma Komutanlığına saat 21.30 sıralarında ulaştığını anlatan Berber, burada sanık eski istihbarat şube müdürü binbaşı Erdal Karlıdağ ve üsteğmen Özer ile araca binerek Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerini dile getirdi.

Berber, karargahta tanımadığı bir yarbayın silah almaları için emir verdiğini, bunun üzerine depoda MP-5 marka bir silah aldığını söyledi.

İlerleyen saatlerde nizamiyede çatışma çıkması üzerine ağaçlık alanda saklandığını savunan Berber, sabah saatlerine kadar bu konumu koruduğunu iddia etti.

Sorgu aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen Berber, savunmasının ardından çapraz sorguya alındı.

Berber, savcılıktaki sorgu sırasında birliğine neden çağrıldığına ilişkin herhangi bir bilgi vermezken, mahkemede o gece kumar operasyonu için göreve çağrıldığını iddia etti. Bunun üzerine kıdemli üye hakim Murat Yenikomşuoğlu, görev yaptığı birliğin bu tür operasyonları yapmaya yetkili olup olmadığını sordu. Berber, istihbarat biriminde görev yapmasına rağmen savcılığın onayıyla kumar operasyonuna katılabileceğini, darbe girişiminin şaşkınlığı nedeniyle sorgu aşamasında kumar operasyonundan bahsetmediğini iddia etti.

"Hatırlamıyorum, bilmiyorum..."

Sanık Dursun Koru da savunmasında, olay tarihinde Ankara İl Jandarma Komutanlığı KOM Şubesinde astsubay olarak görev yaptığını belirtti.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da KOM şube müdürü üsteğmen Serkan Polat'ın kendisini arayarak, "İstihbarat şubenin bu akşam görevi var. İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Erdal Karlıdağ ikimizin takviye olarak ekibe katılmasını istiyor." dediğini aktaran Dursun, bunun üzerine Polat'la buluştuklarını ifade etti.

Polat'ın gidecekleri yer hakkında bilgi almak için aradığı Karlıdağ'ın Jandarma Genel Komutanlığına gelmelerini istediğini bildiren Dursun, bunun üzerine söz konusu yere sivil kıyafetlerle gittiklerini kaydetti.

Dursun, burada kendilerine silah dağıtıldığını, bir süre bekledikten sonra garaj bölgesine gittiğini, burada karşılaştığı erlerin kendisine terör saldırısı olacağını söylediğini, saat 23.00 sıralarında savaş uçaklarının sesini duyması üzerine büyük bir saldırı olacağı için havadan destek istendiğini düşündüğünü söyledi.

Polislere teslim olduğuna ana kadar hiçbir eyleme katılmadığını iddia eden Dursun, dava dosyasına giren HTS kayıtlarında o gece kimlerle görüştüğüne ilişkin sorulara "hatırlamıyorum, bilmiyorum", karargahta karşılaştığı kişiler için de "tanımıyorum" cevaplarını vermekle yetindi.

Darbe merkezine gitmesini polisler engelledi

Sanık eski binbaşı Erhan Cantekin ise olay tarihinde Ankara İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü olarak görev yaptığını söyledi.

Akşam saatlerinde parkta bulunduğu sırada kendisini arayan kardeşinin olağan dışı gelişmeler olduğunu söylediğini aktaran Cantekin, bunun üzerine internetten baktığı haberlerden bir terör eyleminden bahsedildiğini savundu.

Cantekin, daha sonra kendisini arayan bir üsteğmenin de saldırı olduğu haberini vermesi üzerine çocuklarını alarak kayınbiraderinin evine gittiğini, burada izlediği televizyonda gelişmeler hakkında kesin bir bilgiye sahip olamadığı iddiasında bulundu.

Bir zaman sonra albay İlhan Şen'in kendisini arayarak neler olduğunu sorduğunu, olaylar hakkında bilgisini olmadığını belirttiğini anlatan Cantekin, bilgi almak için aradığı harekat merkezinde bir uzman çavuşun Genelkurmay Başkanlığı karargahında çatışma olduğunu söylediğini aktardı. Bunun üzerine özel aracıyla yola çıktığını, bu sırada üsteğmen Ahmet Emre Köse'nin Ankara İl Jandarma Komutanı Albay Ferdi Korkmaz'ın tutuklandığını bildirdiğini ifade eden Cantekin, bu duruma anlam veremediğini dile getirdi.

Cantekin, İl Jandarma Komutanlığına gitmek istediğini ancak yolların kapalı olması nedeniyle Jandarma Genel Komutanlığına yöneldiğini, buradaki polislerce gözaltına alındığını söyledi.

Çapraz sorgu sırasında Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, "Sen asayiş komutanısın, ilde asayişle ilgili bir sorun çıktığında polisle birlikte buna müdahale edecek birimin başındasın. Neden emrin altındaki askerleri arayıp ilde toplamak yerine başka yere gidiyorsun?" diye sordu.

Sanık Cantekin de Genelkurmay Başkanlığı karargahına düzenlenen saldırıyla ilgili kesin bir bilgiye ulaşamadığı için emrindeki askerleri aramadığını iddia ederek savunmasını tamamladı.

Duruşmaya, pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Jandarma Genel Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement