Karaburun Yarımadası Göz Göre Göre Yokediliyor" - Son Dakika
Yerel

Karaburun Yarımadası Göz Göre Göre Yokediliyor"

Karaburun Yarımadası Göz Göre Göre Yokediliyor"

Karaburun Yarımadası'nın rüzgâr enerjisi santralleri (RES), mermer, taş, mıcır ocakları, beton santralleri ve balık çiftlikleriyle yok edildiği ileri sürüldü.

08.01.2014 11:14

Karaburun Yarımadası'nın rüzgar enerjisi santralleri (RES), mermer, taş, mıcır ocakları, beton santralleri ve balık çiftlikleriyle yok edildiği ileri sürüldü.

Bu kapsamda gelecek kuşaklara miras bırakabilmek için çabalayan, Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli, "Akdeniz Fokunu, Ada Martısı, Ada Doğanı, nadir bitki türlerini, keçileri, nergisi, sümbülü, doğal çipura, levrek, sinarit, kefali, kadim kültürü bitirdik, ama halkımıza "ucuz balık" yedirdik mi diyeceksiniz? Böyle giderse, Yarımada'nın doğal varlıklarının korunarak, temiz tarım ve ekolojik turizm/doğa turizmi odaklı kalkınma perspektifinin hayata geçmesi bir yana, Yarımada'da nergisi, enginarı, mandalinası, keçisi, balıkları ve diğer deniz ürünleri ile insan yaşamı da yok olacaktır." dedi.

Son olarak, Batı Deniz-Seramik Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin Gerence Körfezi Mevkii'ndeki 9.600 m2'lik ve 300 ton/yıl kapasiteli su ürünleri yetiştiriciliği projesini yer değişikliği, alan ve kapasite artırımı talebiyle, Salman Köyü deniz alanına 2.500 ton/yıl kapasiteyle 75.000 m2'lik bir alana taşımak istediğini ifade eden Dilli, "Balık çiftliklerinin yalnızca son 8 ayda denizlerimizdeki genişlemesi 350.000 m²'yi aşmıştır. Denizler ve sahiller balık kafesleri ile kaplanarak potansiyel turizm alanları hızla kirletilmekte, denizlerimizin en değerli varlıklarından olan Akdeniz Fokları yaşam alanları, denizel biyo çeşitlilik, yerel sürdürülebilir balıkçılık yok oluş sürecine girmektedir. Yarımada halkı tarafından büyük önem verilerek dikkatle izlenmekte olan Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Alanı ilanı sürecinin, Yarımada daha fazla tahrip edilmeden sonuçlandırılması, bu süreçte, Yarımada'da, ağır çevresel ve sosyal etkileri olan bu tür yatırımlarla ilgili daha önce alınmış "ÇED Gerekli Değildir" veya " Olumlu ÇED" kararlarının ivedilikle askıya alınması, yatırımların başlamasına, yer değişiklikleri ile kapasite artışlarına izin verilmemesi, Yarımada denizlerindeki su ürünleri üretimi potansiyel alanları tebliğinin iptal edilmesi. Ülke ve dünya mirası niteliğinde olan varlıkların korunması, Yarımada'nın kadim kültürünün ve sahip olduğu değerleriyle birebir örtüşen kalıcı yerel kalkınma potansiyelinin sürdürülebilmesi açısından yaşamsal önem taşımaktadır." diye konuştu.

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Batı Deniz-Seramik Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Salman Köyü açıklarında yapılması planlanan Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştirme projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başladığını, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 09.01.2014 tarihinde saat 14: 00'te Salman Köyü kahvesinde "Halkın Katılımı Toplantısı" düzenleneceğini duyurduğunu kaydeden Dilli, şunları söyledi:

"Bu toplantıda neyin bilgisi verilecek? Ildırı, Gerence, Küçükbahçe' den sonra, deniz ve kıyı yaşamının tahrip edilmesi sürecinde sıranın Salman ve Parlak Köylerine geldiğinin mi? 75.000 m2'lik deniz alanımızın daha balık çiftlikleri için Akdeniz foklarına, turizme, sürdürülebilir kıyı balıkçılığına kapanacağının mı? Tüm duyarlı basın, yayın kurumlarını, kuruluş ve kişileri Yarımada halkı ve doğasının ölüm, kalım çığlığına kulak vermeye ve Karaburun Yarımadası'nın korunması için verilen mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz." dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karaburun Yarımadası Göz Göre Göre Yokediliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement