Kargı - Kızılırmak HES Yatırımı - Son Dakika
Güncel

Kargı - Kızılırmak HES Yatırımı

Kargı - Kızılırmak HES Yatırımı

Statkraft'ın Çorum'da inşasına devam ettiği Kargı-Kızılırmak HES'in yatırım tanıtım töreni yapıldı,

09.01.2012 22:04

Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji şirketi, Norveçli enerji devi Statkraft'ın Türkiye'de gerçekleştirmekte olduğu üç HES yatırımından biri olan Çorum Kargı- Kızılırmak HES'in yatırım tanıtım töreni, Norveç Krallığı Başbakanı Jens Stoltenberg, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Statkraft AS Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser'in katılımıyla Çorum'da gerçekleştirildi. Kurulu gücü 102 MW, tahmini ortalama yıllık üretimi 470 GWh olan Kargı-Kızılırmak HES'in, 2013 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Kargı-Kızılırmak HES, İç Anadolu bölgesinde Çorum ilinin Osmancık ilçesinde Kızılırmak nehri üzerinde bulunuyor. Proje, % 100'ü Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi Statkraft AS'ye ait olan Statkraft Enerji A.Ş.'ye bağlı Kargı Kızılırmak Enerji A.Ş. tarafından geliştiriliyor.

Kurulu gücü 102 MW, tahmini ortalama yıllık üretimi 470 GWh olan Kargı-Kızılırmak HES'in toplam üretim kapasitesi Türkiye'nin mevcut toplam hidroelektrik kapasitesinin yaklaşık yüzde 1'ine eşit. İnşaatında 400 kişinin çalıştığı projede 9.8 metre çapında 11.5 km'lik dev bir tünel açılmak suretiyle kurulduğu bölge deki hiçbir köyü sular altında bırakmayarak geliştirilen Kargı-Kızılırmak HES'in 2013 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Norveç Krallığı Başbakanı Jens Stoltenberg ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla Çorum'da gerçekleştirilen yatırım töreninde bir konuşma yapan Statkraft AS Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser, "Dünyanın en büyük yenilenebilir şirketleri arasında yer alan, Avrupa'nın ise en büyük yenilenebilir şirketi olan Statkraft olarak, Türkiye'de hidroelektrik alanındaki gelişime ve potansiyele paralel olarak biz de önde gelen üreticilerden biri olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin gelecek hedefleri ve istikrarlı gelişimi, bizi heyecanlandırıyor. Temiz enerji tedariğinden yeni istihdam yaratılmasına kadar birçok alanda ülke ve bölge ekonomisine değer katabildiğimiz için çok mutluyuz" diye konuştu.

Statkraft'ın Türkiye'deki ilk hidroelektrik santrali, Adana ilimizdeki Çakıt (20 MW) ticari faaliyete 2010 Haziran'ında başladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında proje başlatma töreni gerçekleştirilen Siirt'teki Çetin HES ise 517 MW Kurulu gücü ile Statkraft'ın Norveç dışındaki en büyük Hidroelektrik santrali olma özelliğine sahip. Kargı-Kızılırmak HES'in 2013 sonunda hizmete girmesi ve 2015 yılında Çetin HES'in devreye alınmasıyla birlikte Statkraft Türkiye'de toplam 639 MW kapasiteye ve yaklaşık 2 TWh toplam yıllık üretime sahip olacak. Şirket bu zaman zarfında Türkiye'de hidroelektrik alanında büyüme hedefi doğrultusunda elektrik üretim özelleştirmeleri başta olmak üzere yeni fırsatları takip etmeye de devam edecek.

Türkiye, Avrupa'da enerji piyasasının en hızlı büyüyen pazarı konumunda ve yıllık elektrik enerjisi talebinin 2020 yılına kadar ikiye katlanarak 200 TWh'den 400 TWh'ye çıkması öngörülüyor. Günümüzde hidroelektrik Türkiye'de tüketilen enerjinin % 20'sini karşılıyor ve hidroelektrikte ciddi bir büyüme potansiyeli bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kargı - Kızılırmak HES Yatırımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement