Karşıyaka Şiir Atölyesi, Niyazi Akıncıoğlu'nu Anacak - Son Dakika
Yerel

Karşıyaka Şiir Atölyesi, Niyazi Akıncıoğlu'nu Anacak

Karşıyaka Şiir Atölyesi, Niyazi Akıncıoğlu\'nu Anacak

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi usta şairleri anmayı sürdürüyor.

19.06.2013 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi usta şairleri anmayı sürdürüyor. Atölyede bu hafta 1919-1979 yıllarında yaşamış, halk şiirinden ilk yararlananlardan olan, toplumcu şairlerden Niyazi Akıncıoğlu anılacak.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra şiirleriyle edebiyatımızda adından söz ettirmeye başlayan sanatçının şiire bakışı, hayatı, sanata yönelik mücadelesi irdelenecek. Şiir severlerin yaşamlarına ayrı bir renk katan Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi, yaz döneminde ara vermeden toplantılarını sürdürüyor.

Ziya Gökalp Kültür Merkezi'nde 22 Haziran 2013 Cumartesi günü saat 14.00'te gerçekleşecek etkinlikte anlatımlar ve sunumlar yer alacak. Şairin ilk kitabının adını taşıyan "Niyazi Akıncıoğlu: Haykırışlar" ismiyle gerçekleştirilecek etkinlikte Şairler Veysel Çolak, Özlem Tezcan Dertsiz ve Atalay Saraç konuşmalar yapacak.

NIYAZI AKINCIOĞLU: (D: 1919) - (Ö. 1979)

Kırklareli'nin Kurudere Köyü'nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Kırklareli'nde serbest avukatlık yaptı. 1 Şubat 1979 yılında Ankara SSK Dışkapı Hastanesi'nde ölmüştür.

1940 döneminin tanınmış şairlerindendir. İlk şiirlerini "Haykırışlar" adlı kitapta topladı. Daha sonra dönemin önemli dergilerinde şiirleri görünmeye başladı. 1950 yılında Kırklareli'nde "komünistlik" suçlamasıyla yargılandı,mahkeme süresince iki yıl tutuklu kaldı, sonuçta beraat etti. Cezaevinden çıktıktan sonra münzevi bir yaşama yöneldi. Ancak 1970'lerde yayınladığı şiir çalışmaları ile yeniden adından söz ettirdi. Şiirleri ölümünden sonra Umut Şiirler adıyla 1985 yılında kitaplaştırıldı.

Niyazi Akıncıoğlu, şiirlerinde divan ve halk şiiri motiflerinden ustaca yararlanmasını bildi. Halk şiirinin söyleyiş özelliklerini ve sesini başarılı bir şekilde kullandı. Asım Bezirci onun için, "Akıncıoğlu -Nazım Hikmet'ten sonra, ama Enver Gökçe ve Ahmet Arif'ten önce- halk şiirinden yararlanan ilk toplumcu şairdir" demiştir. Şair; karamsarlığa yer vermeyen, gelecekten umutlu şiirler bırakmıştır gelecek nesillere. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karşıyaka Şiir Atölyesi, Niyazi Akıncıoğlu'nu Anacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement