Kıbrıs'ta Varoluş Hareketi'nden Vatandaşlık Yasasına Protesto - Son Dakika
Dünya

Kıbrıs'ta Varoluş Hareketi'nden Vatandaşlık Yasasına Protesto

KKTC’de örgütlenen Varoluş Hareketi, bazı unsurları insanlık dışı olduğu gerekçesiyle “Vatandaşlık Yasasını” protesto etti.

13.08.2015 15:52

KKTC'de örgütlenen Varoluş Hareketi, bazı unsurları insanlık dışı olduğu gerekçesiyle "Vatandaşlık Yasasını" protesto etti.

Kıbrıs'ta bir grup sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Varoluş Hareketi temsilcileri, KKTC'de uzun süre ikamet edenlerin, ülkeye giriş çıkışlarda ve ülkede sürekli ikamet etmede sorunlar yaşadığı gerekçesiyle Vatandaşlık Yasasını protesto etmek için İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'na giderek Bakanlık kapısına siyah çelenk astı. KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, Bakanlık önünde düzenlenen eylemin ardından eylemi gerçekleştirenleri kabul etti. Bakan Gürpınar, uzun süre KKTC'de ikamet eden KKTC vatandaşı olmayanların sorunlarını çözmek için önceliklerinin daimi ikametgah ile ilgili düzenlemenin yasallaştırılması olduğunu söyledi.

Kabulde Varoluş Hareketi'nin taleplerinin Bakanlık tarafından değerlendirileceğini ifade eden Gürpınar, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı'nın ele alınacağını kaydederek, en uygun şekilde çözümlenmeye çalışılacaktır. Bu arada ona paralel olarak, mecliste olan Daimi İkametgah Yasa tasarısı da vardır. Herhalde meclis açıldığını ele alınacak meselelerden bir ateşi Daimi İkametgah olacaktır. Akabinde yurttaşlık yasası sırasıyla gündeme gelecektir. Biz şu anda pratikte yaşanan sıkıntıların çözümlenebilmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız" dedi.

Hareket adına Ata Atun tarafından okunan basın açıklamasında ise Vatandaşlık Yasadaki bazı maddelerin ailelerin parçalanmasına yol açmakta olduğu ve derhal kaldırılması gerektiği savunuldu. Açıklamada, KKTC'de doğan çocukların anne veya babasının KKTC vatandaşı olmaması nedeniyle çocuğun da vatandaş yapılmaması, anne veya babası vatandaş olmayan ancak KKTC doğan veya uzun süre KKTC'de yaşan gençlerin 18 yaşını doldurduğunda sınır dışı edilmesinin insanlık dışı olduğu ileri sürüldü. KKTC'ye yerleşip anne veya babası KKTC vatandaşı olan 18 yaşından küçük çocuklar ve anne ve babasının KKTC vatandaşı olup olmadığına bakmaksızın her KKTC'de doğanın vatandaş yapılması çağrısında bulunulan açıklamada, mevcut Yurttaşlık Yasasının, yeni yasal düzenleme gerekçesiyle son 2 yıldır uygulanmadığı da kaydedildi ve yeni düzenleme hayata geçene kadar mevcut yasanın eksiksiz olarak yürürlüğe konularak, yasalara göre hak edenlere vatandaşlık verilmesi talep edildi.

KKTC de binlerce kişi yasal hakları olmasına rağmen vatandaşlık için bekletiliyor. KKTC hükümetlerinin de önayak olduğu bu geciktirilmelerin vatandaş yapılacak olan yabancıların nüfusunun Kıbrıs merkezli Türklerin sayısını geçeceği ve gerçek Kıbrıslıların giderek asimile olacakları tezine dayandırılıyor. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kıbrıs'ta Varoluş Hareketi'nden Vatandaşlık Yasasına Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement