Kütahya'da Kaz Üreticiliği Hızla Artıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kütahya'da Kaz Üreticiliği Hızla Artıyor

Kütahya\'da Kaz Üreticiliği Hızla Artıyor

Kütahya’nın Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Dumlupınar ve Gediz ilçelerinde yaklaşık 250 bin kaz yetiştirildiği bildirildi.

25.08.2017 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Dumlupınar ve Gediz ilçelerinde yaklaşık 250 bin kaz yetiştirildiği bildirildi.

Kütahya'da yaklaşık 150 köyde kaz üretimi yapıldığı ve bu yolla bir çok ailenin geçimini sağladığını söyleyen Altıntaş Belediye Başkanı Ferit Karabulut, "Bölgemizde Altıntaş, Aslanapa, Dumlupınar, Çavdarhisar ve son dönemde Gediz ilçemizde ciddi oranda kaz üretimi yapılıyor. Kaz üretimi artık sadece doğu illerimize has bir olay olmaktan çıktı. Altıntaş'ta hemen her köyümüzde kaz üretimi var. Hatta bazı köylerimizin tümü bu işle uğraşıyor. Kaz, yılda 8 ile 12 arası yumurta verir. Kuluçka zamanı yumurtalardan yavru alırlar. Üreticilerimiz kazlarını yumurtadan çıktığında 25 ile 30 TL arası, büyüdüğünde 100 ile 150 TL arası satıyor. İstanbul'dan gelen alıcılar her sene aralık ayında köylerimize ciddi oranda para ödeyerek kazları satın alıyorlar. Şu an bölgemizde kaz üreticiliği çok önemli bir gelir kaynağı ve dahada geliştirilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışacağız" dedi.

"Kaz üretimini devlet desteklemeli"

Alternatif tıp uzmanlarının kaz etinin şifalı olduğu yönünde tespitleri bulunduğunu belirten Başkan Karabulut, "Kaz, özellikle yağının çeşitli romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiğinin bilindiğini söyledi. Kaz üretimi ile ilgili devletimizin bölgedeki üreticilere destekleme vermesi, bölge ekonomisi yönünden oldukça iyi olacaktır" diye konuştu.

Gediz'de kaz yetiştiriciliği yapan Mehmet Ersal, "Evimin önünden geçen ve bölgemizdeki Kayaköy santralini besleyen su kaynağını kaz yetiştirerek değerlendirmek istedim. 30 kaz alarak başladım ve 1 yıl gibi sürede 200 kaz sayısına ulaştım. Kış ayları yaklaştığında tanesini 100 ile 150 lira arası satıyorum kalan kazlarımın üremesi için yine çalışıyorum. Yıllık 20 veya 25 bin lira gibi bir para kalıyor. Kaz sayımız yükseldikçe gelirim dahada artacak. Gediz çayı kaz üretimi için oldukça uygun bir doğal ortam. Yetkililerin vatandaşları bu yönde teşvik etmesi bölge ekonomisi için faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.(YD-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kütahya'da Kaz Üreticiliği Hızla Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement