Londra)- Canikli Londra'daki Temaslarına İlişkin Açıklama Yaptı- Başbakan Yardımcısı Nurettin... - Son Dakika
Güncel

Londra)- Canikli Londra'daki Temaslarına İlişkin Açıklama Yaptı- Başbakan Yardımcısı Nurettin...

- Canikli Londra'daki temaslarına ilişkin açıklama yaptı Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: "Enflasyonda tek haneli rakamlara tekrar döneceğiz"LONDRA - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temaslarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

03.05.2017 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Canikli Londra'daki temaslarına ilişkin açıklama yaptı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli:

"Enflasyonda tek haneli rakamlara tekrar döneceğiz"

LONDRA - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temaslarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'de yatırımları olan, Türkiye yatırımlarıyla ilgilenen yatırımcılarla görüştüğünü söyleyen Canikli, "Yıl sonu itibariyle enflasyonda tek haneli rakamlara tekrar döneceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İngiltere'nin başkenti Londra'da yatırımcılarla görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerle basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'de enflasyon rakamları ve ekonomik gelişmeler üzerine açıklamalarda bulundu.

"Yıl sonu itibariyle enflasyonda tek haneli rakamlara tekrar döneceğiz"

Canikli, "Piyasaların önü açıldı bütün piyasalarda olumlu bir hava var ve bu trend devam edecek. Gelişmeler daha da düzelecek. Bazı makro göstergelerdeki olumsuzluklar enflasyon da dahil olmak üzere faizler de inşallah birkaç ay sonraki rakamlara yansımaya başlayacak, düşmeye başlayacak. Yıl sonu itibariyle enflasyonda tek haneli rakamlara tekrar döneceğiz sadece enflasyonda değil işsizlikte de tek haneli rakamları yıl sonunda göreceğiz. Faiz oranları içinde geçerli, faiz oranlarında da tek haneli rakamları göreceğiz" dedi.

"Türkiye doğrudan yabancı yatırımcıları cezbetme potansiyeli olan bir ülke"

Başbakan Yardımcısı Canikli, doğrudan yatırımların Türkiye'de son yıllarda çok büyük ivme kazanmış olduğunu belirterek, "2000 yıllar ve öncesinde yıllık ortalama 1 milyar doların altında bile doğrudan yatırım çekemeyen bir Türkiye iken, 2016 yılı sonu itibariyle yılda 12 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekebilen bir ülke haline geldik. Bazı yıllarda, yani geçtiğimiz dönemde yıllık 22 milyar dolara kadar yatırımların gerçekleştiği zamanlar oldu. Ama son yıllarda bir miktar bir azalma durumu oldu. Bu da son derece doğal. Özellikle artan jeopolitik ve bölgesel riskler nedeniyle Türkiye'ye yönelik küresel sermaye hareketlerinde bir miktar azalma yaşandı. Yine de istikrarlı bir şekilde Türkiye doğrudan yabancı yatırımcıları cezbetme potansiyeli olan bir ülke" ifadelerini kullandı.

"Son birkaç yılda özellikle batı kamuoyunda olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılıyor"

Canikli, "Türkiye'de yaşadıklarımız, gerçeğinden çok daha büyük boyutlarda abartılarak anlatılıyor. Batı kamuoyu bu anlamda yatırımcılarda dahil olmak üzere Türkiye'de yaşananları, bölgedeki gelişmeleri tam olarak bilmiyorlar. Bizim öncelikle bütün küresel yatırımcılara olan biteni gerçek boyutuyla aktarmamız gerekiyor. İlk elden bunu bizim yapmamız gerekiyor. Çünkü diğer kaynaklar tarafından yapıldığında gerçek dışı ve olan biteni yansıtmayan hadiseler şeklinde aktarılıyor. Türkiye'nin bu anlamda yatırım yapılma noktasında çok cazip bir ülke olmadığı şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Çok kuvvetli bir şekilde. Tabi bu batı kamuoyunu etkiliyor" dedi.

"16 Nisan referandumundan sonra Türkiye'nin de ekonominin de önü açıldı"

16 Nisan referandumunun Türkiye ekonomisine etkilerini yorumlayan Canikli, "16 Nisan referandumu ile getirilen düzenleme ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin neyi amaçladığı da dahil olmak üzere bütün olayları ve ekonomi üzerindeki etkilerini yatırımcılara bütün gerçekliğiyle, direkt olarak ilk elden aktarma imkanımız oldu. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin şuandaki durumu, makro göstergeler nereye gidiyor onlarla ilgili bilgi verme imkanımız oldu. Sorularına cevap verdik özellikle AB ilişkileri konusu merak edilen bir konu yatırımcılar açısından. O konudaki hükümetimizin politikasını, geldiğimiz noktayı çok açık bir şekilde ifade ettik. Özellikle 16 Nisan referandumundan sonra Türkiye'nin de ekonominin de önü açıldı. Bunun bu şekilde bir sonuçla ortaya çıkacağını biliyorduk" dedi.

Canikli, Türkiye'yi dalgalı denizlerde yüzen bir gemiye benzeterek, "2008 Mayıs ayından beri Türkiye İMF'nin ya da başka bir uluslararası finans kuruluşunun desteği olmadan hayatına devam ediyor. Ekonomi şu anda gayet istikrarlı bir şekilde kendi dengeleri içerisinde hayatiyetini devam ettiriyor. Yaşanılan inanılmaz şoklara rağmen. 2016 yılı gerçekten zor bir yıldı ve dünyanın herhangi bir ülkesi hangisi olursa olsun hiç fark etmez, bu şoklardan küçük bir kısmıyla dahi karşı karşıya kalmış olsaydı ekonomik dengeleri tarumar olurdu. Çok ciddi kalıcı tahribatlara yol açardı. Ama Türkiye'de, finans bankacılık sistemi dahil olmak üzere hemen hemen kalıcı hiçbir etkisi olmadı. Türkiye gemisini çalkantılı dalgalı ortamdan güvenli limanlara şuan çekmiş vaziyetteyiz. Artık bundan sonra Türkiye'nin önü açıktır" şeklinde konuştu.

Londra)- Canikli Londra\'daki Temaslarına İlişkin Açıklama Yaptı- Başbakan Yardımcısı Nurettin...
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Londra)- Canikli Londra'daki Temaslarına İlişkin Açıklama Yaptı- Başbakan Yardımcısı Nurettin... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement