LYS'ye girenlerin beklediği an! 2013 ÖSYS tercih kılavuzu açıklandı (ÖSYM) - Son Dakika
Yerel

LYS'ye girenlerin beklediği an! 2013 ÖSYS tercih kılavuzu açıklandı (ÖSYM)

LYS\'ye girenlerin beklediği an! 2013 ÖSYS tercih kılavuzu açıklandı (ÖSYM)

2013 ÖSYS Kontenjan Kılavuzu, ÖSYM tarafından yayımlandı. ÖSYM adayların büyük bir merakla beklediği ÖSYS Kontenyan Klavuzunu yayımladı...

25.06.2013 11:17  Güncelleme: 11:32

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı. ÖSYM, 2013 KPSS Tercih Klavuzunu yayımlamasının ardından 2013 ÖSYS Tercih Klavuzunu da yayımladı.

2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

Öte yandan, 15-16-22-23 Haziran'da yapılan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) temel soru kitapçıklarıyla cevap anahtarlarına da ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek.

LYS maratonu geçtiğimiz hafta sonu tamamlanmıştı. Yaklaşık 300 bin aday LYS'de ter döktü. Adaylar, üniversiteye girişte son engeli de aşmaya çalıştı. LYS'den alacakları puanlara göre tercih yapacak adaylar için 2013 ÖSYS Kontejyan Klavuzu da yayımlandı.

ÖSYM nedir, ne işe yarar?

Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçilmeleri ve tercihlerine göre yerleştirilmelerini belirleyen ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) ve yükseköğretime öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılır. Yabancı dil alanında yükseköğretime devam etmek isteyen öğrencilerin ÖSS ile birlikte (ÖSS"den bir hafta sonra) Yabancı Dil Sınavına (YDS) da girmeleri gerekir ve bu sınav da ÖSYM tarafından yapılır.

4702 sayılı Kanun gereğince mesleki ve teknik ortaöğretim (meslek liseleri-mesleki ortaöğretim programları) kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı mesleki yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmeleri (Sınavsız Geçiş) de, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılır.

ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi), YÖK (Yükseköğretim Kurulu)"na bağlı merkezi sınavlarla seçme ve yerleştirme işlemlerini yürüten kurumdur. ÖSYM'nin görevleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10. maddesinde şu şekilde belirlenmiştir:

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslar çerçevesinde yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları hazırlayan ve yapan, öğrenci isteklerini de göz önünde tutarak Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslara göre değerlendiren, öğrenci adaylarının yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlayan ve bu faaliyetlerle ilgili araştırmalar ve diğer hizmetleri yapan Yükseköğretim Kuruluna bağlı bir kuruluştur.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, yükseköğretim kurumlarının isteği üzerine yükseköğretim kurumlarına anket, doçentlik sınavları dahil her düzeyde sınav ve değerlendirme ile öğrenci kayıt işlemlerini ve Yükseköğretim Kurulunca verilecek diğer işleri yapar.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yükseköğretime giriş ile ilgili 45. maddesi aşağıdaki gibidir:

a. Öğrenciler Devlet Yükseköğretim Kurumlarına esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilen sınavla girerler. Sonuçların değerlendirilmesinde adayların ortaöğretimdeki başarıları dikkate alınır. Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar kendileri için yükseköğretim kurumlarında ayrılacak kontenjanlara, tercih ve puanları göz önünde tutularak yerleştirilir.

Yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçiminde, adayların ortaöğretim süresindeki başarıları Yükseköğretim Kurulunun uygun göreceği şekilde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından geliştirilecek bir yöntemle ek bir puan olarak tespit edilir ve yükseköğretim kurumlarına giriş sınav puanlarına eklenir.

Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir.

b. Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen esaslara göre belli sanat dallarında üstün kabiliyetli olduğu tespit edilen öğrenciler, ilgili dalda eğitim yapmak kaydıyla yine bu esaslar içerisinde belirlenecek özel yöntemlerle yükseköğretim kurumlarına alınabilirler.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Yerel LYS'ye girenlerin beklediği an! 2013 ÖSYS tercih kılavuzu açıklandı (ÖSYM) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement