Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlaller - Son Dakika
Güncel

Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlaller

Kudüs'te aralarında bakan ve siyasilerin de bulunduğu yüzlerce İsrailli Mescid-i Aksa'nın El-Meğaribe kapısında avluya alınmayı bekliyor.

12.07.2016 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kudüs'te aralarında bakan ve siyasilerin de bulunduğu yüzlerce İsrailli Mescid-i Aksa'nın El-Meğaribe kapısında avluya alınmayı bekliyor.

Batı Şeria'daki El-Halil kentindeki Kiryat Arba Yahudi yerleşim yerinde iki hafta önce öldürülen İsrailli kız çocuğunu anmak için ailesinin yaptığı çağrının ardından Mescid-i Aksa'ya girmek için sabah saatlerinden beri bekleyen yüzlerce kişi arasında Tarım Bakanı Uri Ariel, Likud Partisi Milletvekili aşırı sağcı Haham Yehuda Glick ve Oren Hazan ile radikal grupların temsilcileri yer aldı.

Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi Basın Sorumlusu Firas ed-Dibs, yayımladığı yazılı açıklamada, öğle namazı hazırlıkları için Meğaribe kapısı kapatılmadan önce 285 Yahudi yerleşimcinin avluya girdiğini belirtti.

Gördü tanıkları, öldürülen İsrailli kız çocuğun ailesinin de avluya girdiğini ve burada Yahudi inancına göre ibadet ettiklerini kaydetti.

Mesci-i Aksa Müdürü Ömer el-Kisvani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölgedeki gerilimi Mescid-i Aksa'ya taşımak isteyen bu radikallere karşı İsrail'in vereceği tepkiyi büyük bir dikkatle takip ediyoruz" dedi.

"Yapılanlar Müslümanları kışkırtmaktır"

Kisvani, bu baskın ve yansımalarından tamamen İsrail'i sorumlu tuttuklarını söyleyerek, "Yapılanlar Mescid-i Aksa'daki ve dünyanın farklı yerlerindeki Müslümanları kışkırtmaktır" diye konuştu.

İsrail polisi 30 kişilik gruplar halinde Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girmesine izin vermişti. İlk kez bu büyüklükte bir kalabalığın Mescid-i Aksa'da anma töreni yaptığı belirtiliyor.

İsrail yönetimi Knesset üyelerinin Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmesini yasaklamıştı.

İsrail'in Kanal 10 televizyonu da Kiryat Arba Yahudi yerleşim yerinde öldürülen kız çocuğunun ailesinin Mescid-i Aksa'ya girme çağrısı nedeniyle bugün Yahudi yerleşimciler tarafından geniş çaplı baskınlar olabileceğini duyurmuştu.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

Aşırı sağcı yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlaller - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement