Vatandaştan Müftü'ye Horon Cevabı - Son Dakika
Güncel

Vatandaştan Müftü'ye Horon Cevabı

Vatandaştan Müftü\'ye Horon Cevabı

Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ün, horon açıklamasına kimi karşı çıktı kimi destek verdi.

11.08.2014 15:42  Güncelleme: 11:34

Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ün, Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde düzenlenen 195'inci Sis Dağı Yayla Şenliği'nde yaptığı konuşmada, kadın ve erkeklerin bir arada horon oynamasının günah olduğunu söylemesine vatandaşların büyük çoğunluğu tepki gösterdi, bazıları ise destek verdi.

Yıllardır düğünlerde ve şenliklerde horon oynadığını belirten Ahmet Çilingir, 'Hocalar bir tuhaf oldu. Bizim kitaplarımız değişik galiba. Birisi ayrı okuyor yorumluyor, öbürü ayrı okuyor. Ben bildiğim gibi İslam'ı yaşıyorum. Eski nesil, yani 60 yaşın üzerinde olan hocalara sorsanız, 'kadının olduğu yere erkek, erkeğin olduğu yere kadın giremez' derler. Ama yeni hocalar için fark etmiyor. Hepsi farklı konuşuyor. Benim bildiğim Kuran-ı Kerim bir tanedir. Biz de şaşırıyoruz hangisine inanacağımıza" dedi.

İNSANIN NİYETİYLE ALAKALI

Öznur Akçay ise insanın niyetinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Bence her şey niyetle başlar ve niyetle biter. İnsanın niyetiyle alakalı bir durumdur bu. Horon oynayan kadın ve erkeklerin niyetinde birbirlerine farklı gözle bakmak varsa tabii ki caiz değildir. Ama horon bizim geçmişten bu yana gelen kültürel bir varlığımız. Bunu sürdürmek gerekir. Çocuklarımızı da 'caiz değildir' diyerek ötekileştirmemeliyiz.ö

HORON BAŞKA NASIL OYNANIR

Özcan Serdar isimli öğrenci ise, 'Günah değildir bence. Ne alakası var günahla' Birbirinin elini tutmak günah değildir ki? Ne günahı? Horon başka nasıl oynanır'ö ifadesini kullanırken, Soner Bayram ise, 'Kadın ve erkeğin horon oynaması normal. Bence ayrımcılık yapmaya çalışıyorlar" dedi.

İSLAMİYETE YAKIŞMAZ

Yusuf Makaracı, 'Kadın ve erkek ele ele tutuyor, din buna müsaade etmez. Tanımadığın biri geliyor, yanında horona giriyor, elini tutuyor. Mantıksız bence. İslamiyete yakışmaz. Bana ters geliyor" diye konuştu.

MÜFTÜ NE DEMİŞTİ?

Trabzon'un Şalpazarı İlçesi'nde düzenlenen 195'inci Sis Dağı Yayla Şenliği'nde konuşan Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, kadınlı- erkekli horon oynamanın İslam'a göre haram olduğunu belirterek, "Eğlencelerimizi yapalım ama kadınlı- erkekli karışık yapmayalım. Kadınların kendi aralarında horon oynamalarının İslam'a göre hiçbir sakıncası yoktur. Kendi aralarında oynarlar, kendileri izlerler. Samsun Müftüsü olarak ben bile izleyemem kadınların o horonunu. Siz hiç izleyemezsiniz. Demek ki kadın oynayacak kadınlar izleyecek. Erkek oynayacak, kadın- erkek izleyecek. Kadın erkek karışık şekilde oyun oynamak İslam'a göre haramdır ve hesabı vardır. Türküler de müstehcen olmayacakö ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vatandaştan Müftü'ye Horon Cevabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement