Na Današnji Dan: Roden Marlon Brando, Apple Pustio U Prodaju İpad - Son Dakika
Güncel

Na Današnji Dan: Roden Marlon Brando, Apple Pustio U Prodaju İpad

Medu historijskim dogadajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo: 1682.

03.04.2017 10:26

Medu historijskim dogadajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1682. - Umro je španski slikar Bartolome Esteban Murillo, koji je najviše slikao religiozne kompozicije baroknog stila. Radio je i realisticke prizore sa sentimentalnim podtekstom iz zivota ulicne djece, poput slika "Mali prosjak", "Djeca jedu dinju".

1893. - Roden je glumac i reziser Leslie Howard. Glumio je u filmovima kao što su "Romeo i Julija", "Pygmalion", "Prohujalo sa vihorom", "Intermezzo", kao i mnogim drugim. Umro je 1. juna 1943. godine.

1897. - Umro je njemacki kompozitor Johannes Brahms. Komponirao je cetiri simfonije, kamernu muziku, violinske i klavirske sonate, balade, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije ("Njemacki rekvijem") kao i mnoge druge.

1922. - Novi Centralni komitet za generalnog sekretara Komunisticke partije Rusije postavio je Jozefa Staljina.

1924. - Roden je americki glumac Marlon Brando, koji je karijeru poceo u pozorištima na Broadwayu. Dobio je nagradu "Oscar" za glavnu ulogu u filmu "Na dokovima New Yorka", ali je 1973. odbio da primi "Oscara" za glavnu ulogu u filmu "Kum", protestujuci tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umjesto da ode na ceremoniju dodjele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje americkih Indijanaca. Preminuo je 1. jula 2004.

1930. - Roden je Helmut Kohl, njemacki politicar i drzavnik, u cijem mandatu kancelara dolazi do rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Njemacke.

1948. - Premijerom drame Ivana Cankara "Kralj Betajnove", koju je rezirao Bojan Stupica, svecano je pocelo da radi Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1948. - Pocinje realizacija poznatog Marshallovog plana kojim SAD sluzbeno stimuliše obnovu poslijeratne Evrope, te smanjnje uticaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata. Americki predsjednik Harry Truman potpisao je dokument "Marshallov plan" o obnovi Evrope kojim je odobrena pomoc u visini od pet milijardi dolara za 16 evropskih zemalja.

1975. - Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao 12. svjetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak americki velemajstor Bobby Fisher demonstrativno odbio uslove Medunarodne šahovske organizacije za susret za svjetsku titulu.

1996. - U avionskoj nesreci u blizini aerodroma poginuo ministar trgovine SAD Ronald Brown. Avion T-43 koji je letio na liniji Tuzla - Dubrovnik, pao je na jedno brdo kod Cavtata, 2,5 kilometra sjeverozapadno od aerodromske piste. Nesrecu nije prezivio niko od 35 clanova posade i putnika, medu kojima je bilo 12 sluzbenika Vlade SAD-a, 12 americkih biznismena, funkcioner Evropske banke za razvoj, urednik "New York Timesa", prevodilac i fotoreporter.

2000. - Momcilo Krajišnik uhapšen je u Sarajevu i prebacen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Haagu. On biva optuzen za zlocin protiv covjecnosti, etnicko cišcenje i genocid u Bosni i Hercegovini. Krajem 2006. godine je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i necovjecno postupanje kao i za zlocine protiv covjecnosti, ali ne i za genocid. Osuden je na 27 godina zatvora. 17. marta 2009. godine mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

2010. - Americka kompanija Apple je pustila u prodaju iPad, prvu vrstu tablet-kompjutera.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Na Današnji Dan: Roden Marlon Brando, Apple Pustio U Prodaju İpad - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement