Netekim Karakolu' Film Çekimleri 12 Eylül'de Başladı - Son Dakika
Güncel

Netekim Karakolu' Film Çekimleri 12 Eylül'de Başladı

Netekim Karakolu\' Film Çekimleri 12 Eylül\'de Başladı

Mersin'de, çektikleri film nedeniyle 12 Eylül 1980'de gözaltına alınan köylülerin hikayesini anlatan 'Netekim Karakolu' filminin çekimi 12 Eylül günü başladı.

12.09.2013 17:29

Mersin'de, çektikleri film nedeniyle 12 Eylül 1980'de gözaltına alınan köylülerin hikayesini anlatan 'Netekim Karakolu' filminin çekimi 12 Eylül günü başladı. Film, o yıllarda olayın geçtiği mekanlarda çekilecek. Filmde, o dönem askerler tarafından gözaltına alınan köylüler de yeniden rol alıyorlar.

Zeynel Korkmaz'ın 1970 yılında çektiği filme ait, film parçaları v fotoğraflar, 1980 askeri darbesinden bir yıl sonra, ev aramalarında ortaya çıkmış ve filmi çeken Zeynel Korkmaz ile filmde rol alan köylüler, 'Gerilla eğitimi yapmak ve örgüt oluşturarak suç işlemek' iddiasıyla göz altına alınmışlardı. Gözaltılar sırasında, 10 yıl önce filmde görev alanlarla Zeynel Korkmaz'ın yaşadıkları, filmin konusunu oluşturuyor. 43 yıl sonra filmde oynayanlarla yapılan görüşmeler de olumlu sonuçlanınca, film için kollar sıvandı. Askerler tarafından, çektikleri film yüzünden gözaltına alınarak sorgulanan köylüler, her ne kadar zor zamanlar yaşamış olsalar da filmi bitirmek istediklerini belirtti.

Zeynel Korkmaz'ın oğlu olan ve filmin yönetmenliğini üstlenen Yasin Korkmaz, çoğunluğu o dönem filmde oynayan köylülerden oluşan oyuncu kadrosuna, tanınmış isimlerin de destek vereceğini belirtti. Babasının, 15 yaşında başladığı filmi kendisinin tamamlayacak olmasının, garip bir duygu olduğunu vurgulayan Yasin Korkmaz, 1970'li yıllarda, Mersin köylüsünün film çekmeye çalışmasını ise 'büyük bir olay' olarak nitelendirdi.

12 Eylül'de çekimine başlanan 'Netekim Karakolu' filmi, hayatları darbeyle sekteye uğrayan köylülerin hikayesini ele alıyor. Genç yaşta film çekmeye çalışan ve köylüleri de filmde oynamaya ikna eden kafadarların başlarına gelenler ise filmin ana konusunu oluşturuyor. Kara mizah türündeki film, darbe öncesinde herkesin büyük saygı gösterdiği karakol komutanının, darbenin ardından nasıl değiştiğine dikkat çekerek, köylülerin başlarına gelen akıl almaz olaylara yer veriyor.

'EN KÖTÜ DEMOKRATİK İDARE EN İYİ DARBE YÖNETİMİNDEN İYİDİR'

'Netekim Karakolu' filmine proje danışmanlığı yapan Zeynel Korkmaz, 12 Eylül günü başlayan çekimlerde film setinde yerini aldı. Proje hakkında konuşan Korkmaz, şöyle konuştu

12 Eylül darbesi, toplumun her kesiminde olumsuz etkiler bıraktı. Darbelerin genel hukuku, hukuksuzluk üzerine kurulu olduğu için, toplumun her bireyinin bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Bizim yaşadıklarımız da, ülkeyi 12 Eylül'e getiren sebeplerin hiç biriyle ilgili olmadığı halde, kendi halindeki insanlar günlerce kötü muameleye tabi tutuldular. Bu gün hatırlandığında gülünebilen o olayların yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Filmde verilmesini istediğim mesaj, 'En kötü demokratik idare, en iyi darbe yönetiminden daha iyidir' anlayışını yansıtmasıdır. Filmin dili kara da olsa, mizah olacağı için mesajın anlaşılacağını düşünüyorum. 'Netekim Karakolu' isim olarak niçin seçildi diye sorulursa; 'Netekim' sözü darbeci Kenan Evren'i en iyi temsil eden kelimelerden birisidir. 'Netekim Karakolu' ise o dönemde insanlarımızın haksız muameleye tutulduğu tüm karakolları temsil etmektedir. Bu ilk günde dikkat ettim, setin esprisi, 'Jandarma geliyor!' sözü idi. Umarım, bu ekipteki çocuklar da başka bir filmin konusu olmazlar diye konuştu.

FİLM EKİBİ İLK GÜN KAZA YAPTI

Bu arada, film ekibi, çekimlerin ilk gününde trafik kazası atlattı. Saat 07.00'de film ekibine ait araçlardan biri su kanalına uçtu. Filmin yönetmeni Yasin Korkmaz ve babası Zeynel Korkmaz'ın da içinde bulunduğu araç, kullanılmaz hale gelirken, araçta bulunanlar, küçük yaralarla kazadan kurtuldu. Ayakta tedavileri yapılan ekip, film çekimlerine üç saat gecikmeli olarak başladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Netekim Karakolu' Film Çekimleri 12 Eylül'de Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement