Öğrencilere Bakterilerden Korunma Yolları Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Öğrencilere Bakterilerden Korunma Yolları Anlatıldı

Öğrencilere Bakterilerden Korunma Yolları Anlatıldı

Uludağ Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Mikrobiyoji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Yasemin Heper, Gemlik ilçesinde lise öğrencilerine mikroorganizmalar ve bunların sebep olduğu hastalıklar hakkında konferans verdi.

21.05.2013 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Mikrobiyoji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yasemin Heper, Gemlik ilçesinde lise öğrencilerine mikroorganizmalar ve bunların sebep olduğu hastalıklar hakkında konferans verdi.

Gemlik Celal Bayar Anadolu Lisesi'nde konferansta konuşan Doç. Dr. Yasemin Heper, öğrencilere mikroorganizmalar, sebebiyet verdikleri hastalıklar ve bulaşma yolları hakkında bilgi verip, bu hastalıklardan korunma yollarını anlattı. Mikroorganizmaların gözle görülemeyen, yararlı ve zararlı fonksiyonları olan tek hücreli canlılar olduğunu ifade eden Heper, "Bir insanı ya da hayvanı öldürebilen bu canlıların günümüzde birtakım faydalı olduğu tespit edildi. Bakteriler dünyasını incelerken onlara iki değişik açıdan bakmak lazım; hastalık yapan bakteriler ve yararlı bakteriler. Hastalık yapan bakterilere verem, tifo, kolera, frengi, bel soğukluğu, tetanos, boğmaca, malta humması, şarbon, veba, difteri hastalıkları ve çeşitli organlardaki iltihapları misal gösterebiliriz" dedi

Heper, bakterilerin sebep olduğu hastalıklardan korunmanın yollarını ise şu şekilde sıraladı:

"Bakteriyel hastalıklara karşı antibiyotik kullanarak korunabiliriz. Antibiyotikler hastalık yapan bakterileri öldürür veya üremelerini durdurur. Antibiyotik doktor kontrolünde alınmalı, aşırı dozda alınmamalı, vaktinde alınmalı. Kesilen veya kanayan bölgelere antiseptik konularak bakterilerin yaralarda üremesi engellenir. Antiseptik, vücut yaralarında üreyebilen bakterileri öldüren maddedir. Oksijenli su, tentürdiyot, klorlu su antiseptiktir. Lavabo, tuvalet, mutfak gibi bakterilerin rahatlıkla çoğalabileceği ortamlar dezenfektan denilen maddeleri ile dezenfekte edilmelidir. Banyo yapmak, dişlerimizi fırçalamak, giysilerimizi yıkamak gibi günlük hayatta dikkat ettiğimiz temizlik alışkanlıklarımız da bakterilere karşı aldığımız bir tür tedbirdir.Yiyeceklerimizi tuz veya sirkeyle koruyabiliriz. Tuzlanan ve sirke katılan yiyecekler uzun süre bozulmadan saklanabilir. Konserve veya cam kavanozda saklanacak yiyecekler çok yüksek sıcaklıkta ısıtılarak içindeki bakteriler öldürülür".

(MŞ)

21.05.2013 12: 23: 06

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Öğrencilere Bakterilerden Korunma Yolları Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement