Orman Dibinde Yüksek Katlı Rant! - Son Dakika
Güncel

Orman Dibinde Yüksek Katlı Rant!

Orman Dibinde Yüksek Katlı Rant!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Karaköprü'de iki adaya yüksek kat müsaadesi vermesi tepkileri de beraberinde getirdi.

30.04.2015 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karaköprü'de iki adaya yüksek kat müsaadesi verdi. Konuyu gündeme taşıyan DBP'li Karaköprü Belediye Meclis Üyesi Serhat Erdem buradaki müsaadenin arsaların metrekare fiyatını arttıracağı ve birilerinin yüksek rant elde edeceği iddiasında. Özellikle de Çiftçi ailesinin arsa fiyatlarını 3'e katlayabileceğini belirtti

Karaköprü'de ormanın hemen eteğinde bulunan arsalarla ilgili son günlerde ciddi iddialar gündemde. Buranın ormanlık alana yakın olması ve orman yasasına göre buralara iki kattan fazla imar izni verilmemesi bu arsaların fiyatını ve cazibesini biraz düşürüyor. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2310 ve 2311 nolu parsellere yüksek kat müsaadesi vermesi rant tartışmalarını da beraberinde getirdi. Söz konusu arsalara yüksek kat müsaadesi verilmesinin diğer arsalar için emsal teşkil edeceğini belirten Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Karaköprü Belediye Meclis Üyesi Serhat Erdem, bu kararın birilerine büyük bir rant sağlayacağını iddia etti.

ERDEM: METREKARE FİYATI BİN LİRAYA ÇIKAR

Yüksek kat müsaadesiyle arsa fiyatlarının fahiş bir şekilde artacağını vurgulayan Erdem, "Biliyorsunuz orman eteğinde 50 metreden sonra ormana doğru olan bütün yerler iki katlıdır. İki katlı olan yerler orman yasasında ormanın önünü kapatmamak için, ormanın şehre, ilçeye, insanların yaşadığı yere oksijen vermesi için önünü kapatmıyorlar. Bölgenin tümü iki katlıyken burada iki adaya yüksek kat müsaadesi verilmiş. Biz, bunu meclis başkanlığına soru önergesi vererek durumunu sorduk. Belediye başkanı Sayın Çiftçi bize şu cevabı verdi. Buranın kendileriyle ilgisinin olmadığını, Karaköprü imarında bulunan bir yerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu yere yüksek kat müsaadesi verildiğini söyledi. Ne alaka olduğunu da anlamadık. Sadece iki adanın ne özelliği var. 800-900 dönümlük bir arazi var ve bunların hepsi de iki kat imarlıdır. Bunların tam ortasında bir yere neden yüksek kat müsaadesi verilmiş? Sayın Çiftçi, buranın belediye tarafından mahkemeye verildiğini söyledi. Belgelerini istedik, belgelerini de vermediler. Bu yerin kimin olduğunu sorduk mesela. Şu anda kime ait olduğunu öğrenmek istedik. Onun da cevabını alamadık. Biz de, biliyoruz ki, yarın, öbür gün burası emsal teşkil edecek. Şu anda buraların metrekare fiyatı 350 TL iken, yüksek kat müsaadesi verilen yerlerin bitişiğindeki yerler 350, diğerinin metrekaresi bin liraya çıkacak. Rantı görüyor musunuz" diye konuştu.

'ÇİFTÇİ AİLESİNİN YERİ 400 MİLYON EDER'

Orman eteğine böyle bir uygulamaya izin verilmesinin hem Karaköprü halkına hem de tüm Urfa'ya haksızlık olduğunu dile getiren Erdem, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Verilen kat izninin tekrar düşürülmesini isteyen Erdem, "Biz, bu bölgede kimin arazisinin çok olduğunu araştırdık. Maalesef Çiftçi ailesinin burada 400 dönümün üzerinde bir arazisinin olduğunu gördük. Yarın buraya mahkemeyle karar verildiğinden o bölgenin tümünde kim başvuru yaparsa yapsın yüksek kat müsaadesi alır. Çünkü emsali var artık. Buranın mutlaka ama mutlaka yine iki kata düşürülmesi gerekiyor. Çünkü burada müthiş bir rant sağlanıyor. Bu 25, 26 dönümlük yer normalde 300-350 TL'ye alınmış. Ama şu anda metrekaresi bin lira. 400 dönümü olan bir insanın, ailenin yerini satın derseniz. Eski parayla 120 trilyon falan tutar ama bin liraya çıktığı zaman bugünün parasıyla yüksek kata çıkarıldığında 400 milyon lira ediyor. Buradan müthiş bir rant elde ediliyor. Bu yerin mutlaka iki kata düşürülmesi gerekiyor. Bu, Karaköprü halkına haksızlıktır, Urfa'ya haksızlıktır. Biz, bunun peşini bırakmayacağız DBP meclis üyeleri olarak. Bunun tümünü de kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

AÇAR: BELEDİYE O EMSALİ KOLAY VERMEZ

Söz konusu kararla ilgili olarak Gazete İpekyol'a konuşan Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, söz konusu parsellerle ilgili olarak askı safhasında haberdar olmadıklarını söyledi. Açar, "Bu konuda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok" dedi. Arsa sahiplerinin bakanlığa başvurup böyle bir karar aldıklarının kuvvetle muhtemel olduğunu belirten Açar, diğer arsa sahiplerinin bu yüksek kat müsaadesini emsal gösterip karar alma ihtimaliyle ilgili olarak belediyenin buna yanaşmayacağını söyledi. Açar, "Belediye kalkıp o emsali kolay kolay vermez. Aynı emsali vermesi için belediye yol açar. Belediye isterse yapar ama bunu kolay kolay yapabileceği bir durum değil" diye konuştu.

Söz konusu arsalardan 2310 nolu parsel 21 bin 704 metrekare, 2311 nolu parsel ise 5 bin 992 metrekareden oluşuyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Orman Dibinde Yüksek Katlı Rant! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement