Ösym, Açık Uçlu Sorularla Deneme Sınavı Yaptı - Son Dakika
Güncel

Ösym, Açık Uçlu Sorularla Deneme Sınavı Yaptı

Ösym, Açık Uçlu Sorularla Deneme Sınavı Yaptı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, açık uçlu sorularla deneme sınavı yaptı.

03.11.2013 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, açık uçlu sorularla deneme sınavı yaptı. Açık uçlu sorularla sınavın ülke genelinde uygulanabilirliğinin irdeleneceğini dikkat çeken ÖSYM, bu uygulama ile ileriye yönelik bir yol haritasının oluşturulacağını da vurguladı.

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, ölçme kalitesini artırmayı, sınava giren tüm adaylara sadece bilgisinin karşılığını vermeyi, hak ve adalet ölçüsünde sınav yapmayı gaye edinen ÖSYM'de başlayan değişim sürecinin sürdüğü kaydedildi. Yenilikçi olmanın, sınav sisteminin, ölçme ve değerlendirme işleminin bilimsel yöntemlerle sürekli iyileştirilmesini sağlamanın Merkezin temel değerleri arasında olduğu belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda; Merkezimiz sınavlarında açık uçlu soru kullanabilmek amacıyla, ilgili teknolojileri edinmek, öğrenmek, geliştirmek ve bu alandaki kurumsal yetkinliğini görebilmek amacıyla yaklaşık 9 ay önce Açık Uçlu Sorularla Sınav Projesi başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

-"SINAV UYGULAMASI, 9 SINAV BİNASINDA TOPLAM 470 GÖREVLİNİN DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ"-

Açıklamada, yoğun bir çalışma içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı ve il Millî Eğitim Müdürlüğünün de yakın desteği ile Ankara'da birbirinden farklı okul türünde 20 okulda öğrenim gören lise son sınıf öğrencilerinden oluşan ve tamamıyla gönüllülük esası ile 2 bin 648 adayın başvurusu alındığı vurgulanarak, sınavın başından sonuna kadar yapılan uygulamada gerçek sınav koşullarının uygulandığı, sınav uygulamasının, 9 sınav binasında toplam 470 görevlinin desteğiyle gerçekleştirildiği kaydedildi.

-"SINAV GÖREVLİLERİNE 24 EKİM'DE BİR EĞİTİM VERİLEREK ANKET UYGULANDI"-

Sınavda 30 adet açık uçlu ve 30 adet çoktan seçmeli olmak üzere 60 sorunun yer aldığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Adaylara 120 dakika cevaplama süresi verilen sınavda, her iki durum için öğrencilerin muhakeme tarzı ve göstereceği davranışın değerlendirilmesi hedefleniyor. Deneme sınavı ile ilgili olarak sınava katılan adaylardan herhangi bir ücret alınmadı. Sınavın içeriği YGS içeriğiyle aynı doğrultuda olup, Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü ve ahlak bilgisi alanlarından sorular yer aldı. Sınav görevlilerine 24 Ekim 2013 tarihinde bir eğitim verilerek, sınav sonrasında görevliler ve adaylara sınavla ilgili anket uygulandı."

-ÖSYM BU UYGULAMA İLE OLUMSUZ YÖNLERİ ORTADAN KALDIRACAK-

Sınav evrakının oluşturulup değerlendirilmesinde uzmanlardan faydalanıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Açık uçlu sorularla sınavın adayların bilgi düzeylerinin daha gerçekçi ölçülmesi, şans faktörünün ortadan kaldırılması, sorunun biçiminden cevabın kestirilmesinin önlenmesi, adayın muhakeme gücünün ortaya çıkarılması gibi çok önemli faydaları yaygın olarak kabul edilirken, sınavı değerlendirmenin güçlüğü, değerlendirme süresinin uzun sürecek olması gibi olumsuz yönleri de tartışılıyor. Ancak, ÖSYM hem bu olumsuz yönleri ortadan kaldıracak teknolojik girişimlerde bulunarak altyapıyı oluşturmanın hem de bu altyapıyı en etkin şekilde kullanacak kurumsal yeteneği geliştirmenin gayreti içerisinde olacak" ifadelerine yer verildi.

-AÇIK UÇLU SORULARLA SINAVIN ÜLKE GENELİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ İRDELENECEK-

Açıklamada, açık uçlu sorularla sınavın ülke genelinde uygulanabilirliğinin irdeleneceği ve ileriye yönelik bir yol haritasının oluşturulacağı vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Değerlendirme sonuçları en kısa zamanda kamuoyu ile de paylaşılacak. Deneme uygulaması yapılan bu sınav ile ÖSYM, modern ölçme ve seçme merkezleri arasında yer almak için önemli bir adım daha atıldı. Merkezimiz, benzeri projelerle ulusal ve uluslararası düzeyde şeffaf, adil, gerçekçi ve doğru ölçme kalitesinin merkezi olma yönünde yolculuğuna devam edecek."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ösym, Açık Uçlu Sorularla Deneme Sınavı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement