Peri Çayı'nda "büyük atlama" etkinliği - - Son Dakika
Güncel

Peri Çayı'nda "büyük atlama" etkinliği -

Tunceli'de bir grup, nehirlerin ve göllerin kurumasına, kirlenmesine dikkati çekmek amacıyla bazı illerde eş zamanlı yapılan "Big Jump" (büyük atlama) etkinliği kapsamında Peri Çayı'nda yüzdü.

13.07.2014 20:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de bir grup, nehirlerin ve göllerin kurumasına, kirlenmesine dikkati çekmek amacıyla bazı illerde eş zamanlı yapılan "Big Jump" (büyük atlama) etkinliği kapsamında Peri Çayı'nda yüzdü.

Nazımiye ilçesine bağlı Aşağıdoluca köyünde bir araya gelen yaklaşık 40 kişilik grup, slogan atarak Peri Çayı'na yürüdü. Jandarma ekipleri, grubun, çayın karşı yakasında yapımı devam eden baraja doğru yürümesine izin vermedi.

Bunun üzerine bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra Peri Çayı'nın "Hızır Gölü" mevkisine yürüdü.

Grup adına basın açıklaması yapan Özkan Arslan, "Peri Çayı üzerinde yapılan barajlar, inanç yerlerimizi, coğrafyamızı, topraklarımızı ve geleceğimizi sulara gömmüştür. Burası, Hızır Gölü'dür ve Alevi inancında kutsal bir mekandır. Bu mekanda halkımız yıllardır adaklar adayıp, kurbanlar kesip, lokmalarını dağıtmıştır. Bizler, Alevi halkı olarak bu inanç yerlerimizi korumak için yaklaşık 4 yıldır mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Alevi dedesi Veli Yıldız da doğayla iç içe yaşayan bölge insanının "Tanrım, ilk önce dağa taşa ver. İnsanlara değil, hayvanlara ver, ormana ver, suya ver. Ondan sonra yaşayan insanlara ver. Bir şey kalırsa kapı komşuya ver, en son bana ver" şeklinde dua ettiğini belirterek, "Bundan daha iyi dua olur mu?" dedi.

Herkesi doğayı korumaya davet eden Yıldız, "Yarın, öbür gün bu oksijene hepimizin ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından mum yakan grup, Peri Çayı'na girerek ellerindeki dövizlerle "Big Jump Dersim 2014" yazdı.

Gruptakiler, etkinlik kapsamında Peri Çayı'nda yüzdü.

Peri Çayı\'nda "büyük atlama" etkinliği -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Peri Çayı'nda 'büyük atlama' etkinliği - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement