Profesör Ercilasun'dan 'Türk Dili' Konferansı - Son Dakika
Güncel

Profesör Ercilasun'dan 'Türk Dili' Konferansı

Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde, 'Tarih İçinde Türk Dili' konulu konferans verdi.

09.04.2014 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde, 'Tarih İçinde Türk Dili' konulu konferans verdi.

Üniversitenin merkez kampüsünde Prof.Dr. Arif Amirov Salonu'ndaki konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Prof.Dr. Ercilasun, Türk dilinin belgelerde yer alan ilk kelime ve kavramlarından örnekler verdi. Prof. Dr. Ercilasun, Türk dilinin var oluşunun bilinenin aksine çok daha eski bir döneme uzandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu kadar özel ve önemli bir dilin ortaya çıkışı eminiz ki çok daha eski dönemlere uzanmaktadır. Bugün elimizde 329 yılına ait Türkçe metin mevcut. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Sümerlerden, Akadlardan kalan çivi yazısı metinler var. Avrupalı araştırmacılar bunu çözdü. Akadlar, Sümerce ve Akatça ve hem Sümerce hem Akatça olan sözlükler hazırlamışlar. Sümerce içerisinde yer alan Türkçe kelimeleri değerlendiren bilim adamları, iki dil arasında bir alışveriş olduğunu söylüyorlar. Bu da Sümerlerin yaşadığı topraklara komşu olan Türkler olduğunu ve Türkçenin bu dönemlerde mevcut bir dil olduğunu bizlere gösteriyor. Türkçe, 1300 yıldır ve on binlerce metin vererek bugünlere ulaşmış, kadim ve kudretli bir dildir."

Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Ercilasun'a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen tarafından plaket verildi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Profesör Ercilasun'dan 'Türk Dili' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement