Ruanda ve KDC mültecilerin karşılıklı geri gönderilmesi konusunda anlaştı - Son Dakika
Güncel

Ruanda ve KDC mültecilerin karşılıklı geri gönderilmesi konusunda anlaştı

Ruanda ve KDC mültecilerin karşılıklı geri gönderilmesi konusunda anlaştı

Ruanda ve KDC temsilcileri, mültecilerin karşılıklı geri gönderilmesi konusunda yapıcı bir diyalog sürdürülmesi için anlaşmaya vardı. İlk adım olarak Ruanda ve KDC arasında teknik görüşmeler yapılacak ve sürecin yürütülmesi için adımlar belirlenecek. Mülteci krizi, Ruanda Soykırımı sonrası KDC'ye göç eden mülteciler ve KDC'nin doğusundaki çatışmalardan kaçarak Ruanda'ya sığınanlar nedeniyle yaşanıyor.

16.05.2023 19:14

Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC), mültecilerin karşılıklı olarak geri gönderilmesi için "yapıcı bir diyalog" sürdürülmesi konusunda anlaştığı bildirildi.

Kenya basınındaki habere göre, Birleşmiş Milletlerin (BM) ev sahipliğinde İsviçre'nin Cenevre kentinde buluşan iki ülke temsilcileri, mülteciler konusunda yeni bir adım attı.

Yapılan görüşmeler sonrasında Ruanda ve KDC, mültecilerin karşılıklı geri gönderilmesi konusunda "yapıcı bir diyalog" sürdürülmesi için anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya, KDC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala, Ruanda Acil Durum Yönetim Bakanı Kayisire Marie Solange ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi imza attı.

Anlaşma çerçevesinde ilk adım olarak Ruanda ve KDC arasında Kenya'nın başkenti Nairobi'de "teknik görüşmeler" yapılacak ve sürecin yürütülmesi için atılması gereken adımlar belirlenecek.

Ruanda ile KDC arasında mülteci krizi

Ruanda Soykırımı'nın ardından KDC'ye göç eden mülteciler ile KDC'nin doğusunda, Kasım 2022'den bu yana devam eden çatışmalardan kaçarak Ruanda'ya sığınanlar, iki ülke arasında mülteci krizinin yaşanmasına neden oldu.

KDC, Ruanda Soykırımı faillerini korumak ve mülteci kamplarını silahlandırmakla, Ruanda ise KDC'nin doğusundaki Tutsilere askeri, siyasi ve ekonomik destek vermekle suçlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ruanda ve KDC mültecilerin karşılıklı geri gönderilmesi konusunda anlaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement