Sağlık Komisyonu'ndan İntibak Yasa Tasarısı'na "Uygundur" Görüşü - Son Dakika
Güncel

Sağlık Komisyonu'ndan İntibak Yasa Tasarısı'na "Uygundur" Görüşü

Kamuoyunda İntibak Yasası olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilmek üzere Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan "Uygundur" görüşü aldı Kamuoyunda İntibak Yasası olarak...

15.02.2012 17:16

Kamuoyunda İntibak Yasası olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilmek üzere Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan "Uygundur" görüşü aldı Kamuoyunda İntibak Yasası olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilmek üzere Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan "Uygundur" görüşü aldı.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, kamuoyunda intibak yasası olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Tasarısı'nı görüştü. Tali komisyon olarak kanunun geneli üzerinde yapılan görüşmelerde ilk olarak sosyal tarafların değerlendirmeleri alındı. Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, emeği geçen herkese teşekkür etti. Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, "Hizmet prim gününe göre refah payı olmaz. 38 yıl hizmeti olan çok az sayıda insan ancak 300 lira alır" dedi. Türk İş adına konuşan Celal Tozan, yasayı farklılıkları gidermeye yönelik intibak olarak tanımlamanın mümkün olmadığını, sadece gelişme hızı, tüketici enflasyonu ile aylıkların arttırılmasının öngörüldüğünü söyledi.

-"İNTİBAK DEĞİL İYİLEŞTİRME YAPILIYOR"-

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, seçim döneminde intibak yasasını çıkaracakları vaadinde bulunduklarında kaynak nerede diye sorulduğunu belirterek, "İşte kaynak bulunabiliyormuş" dedi.

Söz konusu düzenlemenin "intibak" olarak nitelendirilemeyeceğini savunan Çetin, "Bir iyileştirme bu" dedi. Tasarının açık olmadığını savunan Çetin, rakamların nasıl bulunduğunu sordu. Sosyal güvenlik kuruluşlarının birleştirildiğini hatırlatan Çetin, prim ödeme gün sayısı, taban aylığı üzerinden oranların yeniden belirlenip prim ödeme gün sayısı ve yıla göre intibakın yapılması gerektiğini söyledi.

Ocak 2013'te ayında yürürlüğe girecek kanunun 11 ay önceden işçileri beklentiye sokulmasının doğru olmadığını söyleyen Çetin zaman olduğunu belirterek yeniden hazırlanması gerektiğini söyledi.

-EMEKLİLER İKRAMİYE İLE EV DEĞİL ARAÇ BİLE ALAMIYOR-

CHP Milletvekili Hüyla Güven de getirilen düzenleme ile sadece bir iyileştirme yapıldığını ileri sürdü. Emeklilerin sağlıkta katkı payı ödediğini, eczaneye gittiklerinde maaşlarının yarısının orada kaldığını ileri süren Güven, "Emekliler ikramiye ile ev değil araç bile alamıyorlar" dedi, düzenlemenin Ocak'ta değil bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

-AKP DEMEK İSTEMİYORSANIZ "TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PARTİSİ' DEYİN-

Konuşmasına "Anladığım kadarıyla yorum yapacağım" diyerek başlayan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, düzenlemenin dilinin emeklilerin anlamayacağı şekilde yapıldığını ileri sürdü. İntibak yasası her partinin vaat ettiğini anımsatan Demirel, "Bir siyasi parti" diyerek AKP'nin seçim şarkısında geçen "Aynı bağın gülüyüz" biz sözlerini hatırlattı. Demirel'in sözlerine Komisyon başkanı Cevdet Erdöl, "Ak Parti demek istemiyorsanız, sanırım. " Türkiye'nin en büyük partisi' diyebilirsiniz" diye karşılık verdi. Demirel, emeklilerin gülünün solduğunu, yasanın da emeklileri tatmin etmeyeceğini söyledi.

-TÜM EMEKLİLERİ KUCAKLAMIYOR-

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, emeklilerin büyük bölümünün TÜİK tarafından açıklanan açlık sınırı altında maaş aldığını belirterek, "Anlaşılır bir yasa değil. Tüm emeklileri kucaklamıyor. İntibak diye tanımlanacak bir düzenleme değil. Üzerinde çalışma yapılarak gerçek intibakın sağlandığı bir sisteme gidilmeli" dedi.

Getirilen düzenlemenin bir intibak olduğunu, farklı emeklilik sistemleri nedeniyle karışık olarak algılanabileceğini söyleyen AKP milletvekili Mehmet Domaç, "Seyyanen 100 lira verelim. 9.5 milyon emekli dul yetim var. Kaç para çıkar. 10 milyar lira çıkar. Bütçeye bakıp ona göre bakacağız. Bunlara bakılarak yapılmış bir yasa olarak görüyorum" dedi.

-"TAZMİNAT HAKKIMIZ OLMASI GEREKİYOR"-

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, İntibak Yasası'nın CHP tarafından seçim öncesi emeklilere verilen bir söz olduğunu hatırlatarak yasanın bugün içi boşaltılarak ve 1 yıl gecikmeli olarak yürürlüğe girecek şekilde ele alındığını kaydetti. Özel, yasayı daha önce kendilerinin gündeme getirmesi nedeniyle bir tazminat haklarının olması gerektiğini söyledi.

-"TEK DÜZE BİR BAKIŞ AÇISI YOK"-

Komisyon toplantısının sonunda eleştirilere yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası konusunda 2007 yılında bir düzenleme yaptıklarını ancak o dönem AKP'nin kapatma davası ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirildiğini anımsatarak "Türk siyasetinin intibak yasasını düşünecek hali kalmamıştı" dedi. Bakan Çelik her ay emeklilere 92 milyar liralık maaş ödemesi olduğunun altını çizerken yasal düzenleme ile nelerin getirildiğini şöyle ifade etti:

"Bugün yaptığımız 2000 öncesi emeklileri 2008 ocak ayına çekmek. 2000 öncesi SSK emeklilerinin 2 milyon 743 bin emeklinin 2008 yılına gelişi. Emekli aylıklarında aynı gün aynı prim ödeyerek farklı tarihte emekli oldukları için farklı maaşlar bağlanmış bu insanlara. Konu emekli aylıkları değil. Yetiyor mu, fazla mı değil? Konu intibak konusu. Bu aynı prim aynı gün ama farklı zamanlarda emekliliğin meydana getirdiği farklılığı ortaya koyan bir düzenlemedir. Uyguladığımız bir yöntem var. TÜFE'nin yüzde 100ü çarpı gelişme hızının 2008'den sonra yüzde 30'u ama 2008'e kadar yüzde 100 olduğu için 2008 Ocak ayına kadar taşıyacağımız aylıkları yüzde 75 gelişme hızından pay vererek buraya taşıyoruz. Aylık bağlama oranı olarak yalnız ele alındı diyor. Burada alt aylıkları kaldırarak gelişme hızından yüzde 75 fark vererek günlerdeki farklılaşmayı sağladık. 2000 öncesinde 3 bin 600 gün çalışan ve 7 bin 400 gün prim ödeyen aynı maaşı alıyor. Burada bu gün farklılaşması da yani 3600 ile 7 bin 400 arasındaki farklılaşmayı da içeren bir düzenlemedir. Tek düze bir bakış açısının olmadığını özelikle belirtmek istiyorum. 2000 öncesinde bizim emekli aylıklarına bakışımız daha ağırlıklı sosyal devlet bakış açısı sergilemişiz. Aylıklar düşük gün sayıları desteklenmiş ve emeklilerin aylıkları düşüktür diye düşük aylıklar yükseltilmiş. Seyyanen yapılan zamlar alt grupları yükseltmiş. Aradaki makas kapanmış. 2000'den sonra sigortacılık mantığı ile yaklaşım gündeme gelmiş, 2008'den sonra tam sigortacılık mantığı ile düzenlemeyi devreye koyduk. Sürdürülebilirlik açısından mutlaka Türkiye bunu yapmalıydı. Burada siyasi iktidar ayrımı gözetmiyorum."

-"SİHİRLİ BİR FORMÜL YOK"-

Bakan Çelik ayrıca, komisyonlarda genel kurulda muhalefetin bir an önce düzenlemenin getirilmesi konusundaki baskısını da anımsatırken, "Bir sihirli formül yok" dedi. Azami bir mutabakat peşinde tüm taraflarla görüştüklerini kaydeden Çelik, "Kamunun da sorumluluğu var. 75 milyon adına iş yaparken mali açıdan sürdürülebilirliği olmayan bir yaklaşım benden sonra tufan gibi bir yaklaşım olamaz" diye konuştu. Sistemin çok karmaşık bir sistem olduğuna da vurgu yapan Çelik, yüzde 100 bir adalet sağlandığı yönünde bir iddialarının olmadığını ama dünün emeklilerini 2008'e taşıyarak bir adaleti gerçekleştirme gayret içinde olduklarını söyledi. Vatandaşın terazide yapılan düzenlemeleri değerlendirdiğini belirten Çelik "Yaptığımız şeyler hesaba kitaba uygun şeylerdir" dedi.

Konuşmaların ardından Yasa Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilmek üzere kabul edildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sağlık Komisyonu'ndan İntibak Yasa Tasarısı'na 'Uygundur' Görüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement