Salih Güney'den 40 Yıllık Yasaklı Filme İzin İsteği - Son Dakika
Sinema

Salih Güney'den 40 Yıllık Yasaklı Filme İzin İsteği

Salih Güney\'den 40 Yıllık Yasaklı Filme İzin İsteği

Yeşilçam Aktörlerinden Salih Güney 1970 Yılında Çekilen Ve Atatürk Aleyhtarı Olduğu Öne Sürülen Türkiye'de Yasaklanan "Paralı Askerler" Adlı Filmin Yayınlanması Gerektiğini Söyledi

05.01.2011 16:16

Yeşilçam aktörlerinden Salih Güney 1970 yılında çekilen ve Atatürk aleyhtarı olduğu öne sürülen Türkiye'de yasaklanan "Paralı Askerler" adlı filmin Ulu Önder aleyhtarı olmadığını savunarak yayınlanması gerektiğini söyledi.

Atatürk'ün ilk kez yabancı bir aktör tarafından canlandırıldığı 'Paralı Askerler' filminin görüntüleri TRT ekranlarında yayınlandı. 40 yıldan bu yana yasaklı olan filmin tamamının yayınlanmasını isteyen Salih Güney, sinema yazarı Ali Murat Güven'e dayanarak filmin İngiltere'de olduğunu söyledi.

Filmde 'Yüzbaşı Enver' rolünü oynayan Salih Güney, 1970'de 33 milyon dolar maliyetle çekilen film ile ilgili olayların Türkiye'nin büyük para kaybına uğrattığını savundu. Güney, şöyle dedi:

"Bu film bazı kişilerin kaprisleri yüzünden yasaklandı. Charles Branson'un bir gazetenin röportaj teklifini geri çevirmesinin ardından film aleyhine kampanya başlatıldı. Bizleri vatan hainliğiyle suçladılar. Hatta kızım olduğunda 'vatan haininin kızı oldu' diye haber yaptılar. Filmde çalışan bir kişinin işinden olmasıyla birlikte bu propaganda iyice arttı. Bu insanları Türkiye'den soğuttular. Film ardından Türkiye film platosuna çevrilebilirdi. Fakat yaşananlar yüzünden olmadı. Türkiye milyarlarca dolar kaybetti. Film çekimleri için ülkemize gelebilirlerdi ve bu da büyük kazanç sağlardı.

Film Atatürk aleyhtarı değil. Bu film, İstanbul'un tarihi yerleri, Efes Harabeleri gibi yerlerde çekildi. Harika bir şekilde Türkiye reklamı yapılıyordu. Ben ve Fikret Hakan Osmanlı subaylarıydık. Bu bir rol. Ama bu rol yüzünden vatan haini ilan edildik."

Güney, Türkiye'de yayınlanmasını istediği filmde Tony Curtis ve Charles Bronson gibi dönemin yıldız oyuncularının rol aldığını hatırlatırken "Brad Pitt ve Angelina Jolie'nin Türkiye'de film çekip yayınlanmaması gibi bir şey bu. Bu o dönemde yapılan karalama kampanyası nedeniyle yayınlanamadı. Filmde Atatürk aleyhtarı bir şey yok. Filme Genelkurmay bile yardımcı oldu. Bu yüzden geç de olsa yayınlanmasını istiyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Sinema Salih Güney'den 40 Yıllık Yasaklı Filme İzin İsteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement