SBÜ Rektörü Erdöl Her felakette en büyük sıkıntıyı kadınlar çekiyor - Son Dakika
Güncel

SBÜ Rektörü Erdöl Her felakette en büyük sıkıntıyı kadınlar çekiyor

SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, 'Depremde kadın olmak' konulu konferansta, "Kadınlarımızı artık şiddetle cinayetlerle anmak istemiyoruz.

08.03.2023 15:16  Güncelleme: 16:26

SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, 'Depremde kadın olmak' konulu konferansta, "Kadınlarımızı artık şiddetle cinayetlerle anmak istemiyoruz. En azından yaptıkları fedakarlıkların hatırlanmasını sağlamalıyız, her felakette en büyük sıkıntıyı kadınların çektiğini bir kez daha hatırlamamız lazım" dedi.

Ankara'da '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle SBÜ Gülhane Konferans Salonu'nda, 'Depremde kadın olmak' konulu konferans düzenlendi. Konferansta, deprem afetinin kadın depremzedeler başta olmak üzere, yardım çalışmalarına katılan farklı meslek gruplarından gönüllü kadınlardaki etkileri anlatıldı. Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanacak bir gün değil anılacak bir gün olduğunu belirterek, "8 Mart'ta ne olmuştu? 8 Mart 1857 yılında New York'taki tekstil işçileri daha insani şartlarda çalışmak için daha güzel ortamlarda çalışabilmek için mesai şartlarındaki toleransa kavuşabilmek için yaptıkları müracaat sonuçsuz kalınca 40 bin işçi grev yapıyor. 'Siz misiniz grev yapan' deyip, bunları fabrikaya kilitleyip, 1929 işçi kadını canlı canlı diri diri yakıyorlar. Nasıl kutlanacak? Bu ancak üzüntü ile anılacak bir gündür; tarihten ders almak, ibret almak için anılacak bir gün olsa gerek" dedi.

'EN BÜYÜK FEDAKARLIĞI YİNE KADINLAR YAPTI'

Deprem felaketine değinen Prof. Dr. Erdöl, depremden 14 milyon kişinin etkilendiğini ve bunların yarısının kadın olduğunu belirterek, "Bütün felaketlerde; harp, darp, sel, deprem, yangın hangi felaket olursa olsun en çok etkilenen iki kesim vardır. Birisi kadınlar, ikincisi çocuklar. Kadınlarımız, bu deprem felaketinde ellerinden gelenin en fazlasını yaptılar. Gittiler, doktor olarak çalıştılar, hemşire olarak çalıştılar. En büyük sıkıntıyı kadınlarımız çekti, en büyük fedakarlığı da yine kadınlarımız yaptı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü iki cephesiyle görmemiz lazım. Bir; bu bir kutlama değil anmadır. Bizi yanlış olarak yönetmesinler, toplumsal olarak insanlar yaptıkları zulümleri örtmek için onları ambalajlayıp bize sunmasınlar, buna kanmayalım. İkinci ve en önemli dersimiz; kadınlarımızı artık şiddetle, cinayetle anmak istemiyoruz. En azından yaptıkları fedakarlıkların hatırlanmasını sağlamalıyız, her felakette en büyük sıkıntıyı kadınların çektiğini bir kez daha hatırlamamız lazım" diye konuştu. Konferansta daha sonra 'Afette öğrenci olmak', 'Afet gönüllüsü sağlıkçı olmak' ve 'STK özelinde depremde kadının rolü' konulu konuşmalar yapıldı.

SBÜ Rektörü Erdöl Her felakette en büyük sıkıntıyı kadınlar çekiyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel SBÜ Rektörü Erdöl Her felakette en büyük sıkıntıyı kadınlar çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement