Son Sözleri 'Vatan Sağolsun' Olmuştu - Son Dakika
Güncel

Son Sözleri 'Vatan Sağolsun' Olmuştu

Son Sözleri \'Vatan Sağolsun\' Olmuştu

62 yıl önce Çanakkale Boğazında İsveç bandıralı Nabolant şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 Türk denizci, Gelibolu’da düzenlenen törenlerle anıldı.

04.04.2015 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

62 yıl önce Çanakkale Boğazında İsveç bandıralı Nabolant şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 Türk denizci, Gelibolu'da düzenlenen törenlerle anıldı.

Saat 14.30'da Atatürk Kültür Merkezi sinema salonunda yapılan ilk tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç tarafından günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapıldı. Dalgıç, konuşmasında, "Gelibolu, kahramanlıklar toprağıdır, nereye baksanız hafızalardan silinmez bir anı canlanır. Bugün Gelibolu'da tarihimizin çok önemli sayfalarından biri olan günümüze kadar anlatılan Refah, Atılay, Dumlupınar denizaltı gemilerinde şehit olan 247 personelin bizlerde yaşattığı gurur ve acının unutulmaz hatırasını tekrar hatırlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Ne mutlu bize Gelibolulu olarak dünyanın en büyük aenizaltı anıtının burada olması halkımızın gurur kaynağıdır" dedi.

Bu konuşmanın ardından, denizcilerin andı ve şiir okundu. 52 dakikalık Dumlupınar faciasını anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Olayı izlerken kimileri göz yaşlarını tutamadı. Bu gösterimin ardından buradaki tören sona erdi ve protokol ile davetliler motora binerek, şehitlere çelenk bırakmak üzere denize açıldı. Dumlupınar anıtının bulunduğu bölgeye gelindiğinde, Kaymakam Oktay Çağatay, Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım ve Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç denize çelenk bıraktı.

Törenlere Kaymakam Oktay Çağatay, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı İsmail Gürgen, Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım, Çanakkale Boğaz Komutanını temsilen Deniz Yarbay Cihangir Yüksel, Çanakkale Boğaz Komutanlığından gelen denizaltı personeli ve vatandaşlar katıldı.

FACİA NASIL OLMUŞTU?

Dumlupınar denizaltısı, 3 Nisan 1953'de NATO tatbikatından dönerken, Çanakkale Boğazı'nda Nara ile Bigalı arasında kalan bölgede, gece saat 02.00 sıralarında, İsveç bandıralı Nabolant isimli şileple çarpıştı. Kazanın ardından mürettebattan 5 kişi, bölgede bulunan gümrük botuyla kurtarılırken, yara alan denizaltı kısa sürede sulara gömüldü. Dumlupınar denizaltısının çarpıştığı haberinin alınmasının ardından bölgeye intikal eden yetkililer, sabaha karşı 06.40 sıralarında denizaltının su sathına doğru olan kısmında bir telefon şamandırası gördü. Denizaltının kumandanı Albay Zeki Adanır, bu telefon aracılığıyla mürettebatıyla bağlantı kurmayı başardı. Denizaltının kıç torpido dairesinde bulunan Selami Çavuş, bulunduğu yerde kendisiyle birlikte 22 kişinin hayatta olduğunu belirterek, oksijenin gittikçe azaldığını söyledi. Çavuş, oksijenin azaldığı dakikalarda içeride bulunan diğer Mehmetçiklerin dua ve ezan okuduklarını ifade etti. Saat 13.30'u gösterdiği sırada, denizaltıda bulunanlarla son kez telefon irtibatı sağlayan yetkililer, Selami Çavuş'un "Vatan sağ olsun" sözlerinden sonra denizaltıyla bir daha irtibak kurulamadı. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Son Sözleri 'Vatan Sağolsun' Olmuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement