Sporda Müsabaka Güvenliği ve Tahkim" Paneli Yapıldı - Son Dakika
Spor

Sporda Müsabaka Güvenliği ve Tahkim" Paneli Yapıldı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Spor Hukuku Enstitüsü Derneği tarafından "Spor Hukukunda Güncel Gelişmeler ve Sorunlar" kapsamında organize edilen "Sporda Müsabaka Güvenliği ve Tahkim" konulu panel gerçekleştirdi.

21.11.2015 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Spor Hukuku Enstitüsü Derneği tarafından "Spor Hukukunda Güncel Gelişmeler ve Sorunlar" kapsamında organize edilen "Sporda Müsabaka Güvenliği ve Tahkim" konulu panel gerçekleştirdi.

Olimpiyatevi'ndeki Turgut Atakol Toplantı Salonu'nda düzenlenen panele, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Elektronik Bilet (E-bilet) Proje Sorumlusu Kemal Hacıoğlu, TFF Temsilciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Arıcı, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel, Spor Hukuku Enstitüsü Derneği Başkan Yardımcısı Alpay Köse, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Hukuk Müşaviri Cafer Geyik ve TFF Tahkim Kurulu Başkanı Engin Tuzcuoğlu katıldı.

"Sporda E-bilet Uygulaması" ve "Müsabaka Güvenliği ile Sporda Tahkim" başlığı altında iki oturumda düzenlenen panelde e-bilet uygulaması ve etkileri, müsabaka güvenliği, seyirden yasaklanma ve güvenlik tedbirlerinin şiddeti önlemedeki etkisi, SGM Tahkim Kurulu Yargılaması ve TFF Tahkim Kurulu Yargılaması konularında bilgilendirmeler yapıldı.

E-bilet uygulamasının Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanun nedeniyle uygulandığını belirten Kemal Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"E-biletin olmadığı sezonlarla karşılaştırdığımızda suç oranlarında ciddi düşüş olduğunu görüyoruz. Bu uygulamadan önceki son beş sezonda Spor Toto Süper Lig'in ortalama seyirci sayısı 10 bin 900, PTT 1. Lig'in ise 3 bin 800 kişi. Geçen sezon seyirci sayısında yüzde 45 düşüş oldu ancak bu sezon Spor Toto Süper Lig'in seyirci ortalaması 8 bin 500 kişiye çıktı. Bu sene son 5 yılın seyirci ortalamasını yakalayacağımızı düşünüyoruz. Statlar eskiden dolu görünüyordu ancak bunlar stada biletsiz giren seyircilerden oluşuyordu. E-bilet sistemi bunu engelledi."

Abdurrahman Arıcı, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanunun her kesimin dinlenerek oluşturulduğunu vurgulayarak, "Önemli olan düzensizliği değil düzeni savunmaktır, futbol seyircisinin rahatlığıdır. Bu uygulamayla statlarımızın yapısal ve yönetimsel standartlara ulaşması amaçlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Sporda şiddet konusunda düşüş yaşandığını aktaran Alpay Köse, e-bilet ve statlara gelen seyirci kitlesinin değişmesinin büyük rolü olduğunu söyledi.

Engin Tuzcuoğlu ise disiplin ihlallerinde Tahkim Kurulu'nun verebileceği cezaların kısıtlı olduğunu ifade ederek, "E-bilet desteğiyle sorun yaşanan tribünlere kapatma cezası verilmesi sınırlandırıldı. Bazı statlardaki fiziki farklılıklar, girişlerin tek düze olmaması cezaların daha küçük gruplara düşürülmesine engel teşkil ediyor. Bu şartlar olanak sağlarsa artık bireysel cezalandırmaya gidebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Sporda Müsabaka Güvenliği ve Tahkim' Paneli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement