Suriye'ye Nota Verdik - Son Dakika
Güncel

Suriye'ye Nota Verdik

Suriye\'ye Nota Verdik

Ankara, Şam'a diplomatik nota verdi!

24.06.2012 13:33  Güncelleme: 17:04

Ankara Şam yönetimine nota verdi.

Nota, Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yazılı olarak iletildi.

"ÖZÜR VE TAZMİNAT HAKKIMIZ SAKLI"

Türkiye'nin, Şam'a verdiği son mesajda şu ifadeler yer alıyor:

''Özür ve tazminat hakkımız saklı. Saldırıyı kınıyoruz"

NOTA NE ANLAMA GELİYOR?

Dış politikada nota; bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, işbirliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme vb. konularla ilgili olarak yolladığı yazılardır. Kınamadan daha sert, ultimatomdan bir önceki aşama olarak bilinir.

Radikal gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar; silahsız bir uçağı, uyarısız vurmanın, uluslararası hukuk ihlali olduğunu vurgulayarak "Türk jeti uluslararası hava sahasında düşürülmüşse de vurma nedenine bakarız. Düşmanca bir tavır sözkonusu değilse ikili düzeyde tazmin edilmesi ve özür dilenmesi gibi yaptırımlar için diplomatik adımlar atarız" bilgisini verdi.

Kaynaklar, bu olayın Türkiye tarafından 'Casus Belli' olarak kabul edilmesinin zor olduğuna işaret ederken Türkiye'nin tavrının, Suriye'nin tavrına göre de şekilleneceğini ifade etti. Suriye'nin hatasını kabul edip yumuşatıcı adımlar atması dikkate alınacak. Ancak Suriye haklılığını kanıtlama arayışına girerse Türkiye'nin siyasi tepkisi çok yüksek olacak.

ASKERİ TEPKİ, TÜRKİYE'NİN STRATEJİSİNE UYGUN DEĞİL

Buna karşın Türkiye'nin tepkisi, askeri kanaldan verilmeyecek. Yetkililer, Suriye'nin uluslararası toplumla yaşadığı gerilim sürerken Türkiye'nin, sorunu askeri alana çekmesinin, Suriye'ye müdahale için Türkiye'yi kullanmak isteyen ülkelere fırsat yaratacağı, bunun da Türkiye'nin stratejisine uygun olmayacağı görüşünde.

Türkiye, gelecek dönemde Suriye'ye yönelik uluslararası toplumun çalışmalarına ve Suriyeli muhaliflere daha aktif destek verecek.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Suriye'ye Nota Verdik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement